Στην κλιματική αλλαγή αποδίδει η έκθεση του World Weather Attibution (WWA), διεθνούς ομάδας επιστημόνων που ερευνά τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την μεγαλύτερη πιθανότητα για σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως αυτές που έπληξαν πριν μερικές ημέρες την κεντρική Ευρώπη προκαλώντας καταστροφικές πλημμύρες.
Η καταιγίδα έπληξε χώρες μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο 24 ανθρώπων και ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η έκθεση του World Weather Attibution (WWA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις ημέρες βροχόπτωσης που προκάλεσε η καταιγίδα Boris ήταν οι πιο βροχερές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην κεντρική Ευρώπη.
Τόνισε εξάλλου ότι η κλιματική αλλαγή έχει διπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης τόσο έντονων φαινομένων, ενώ έχει εντείνει και τη σφοδρότητά τους.
«Για μία ακόμη φορά οι πλημμύρες αυτές υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ερευνήτρια στο ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου.
«Μέχρι το πετρέλαιο, το αέριο και ο άνθρακας να αντικατασταθούν από καθαρή ενέργεια, καταιγίδες όπως η Boris θα προκαλούν ακόμη σφοδρότερες βροχές και πλημμύρες που παραλύουν την οικονομία», πρόσθεσε.
Η έκθεση του WWA επεσήμανε ότι αν και ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών που προκάλεσαν την καταιγίδα – μεταξύ των οποίων η κίνηση κρύου αέρα πάνω από τις Άλπεις και πολύ ζεστού πάνω από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα—είναι ασυνήθιστος, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει αυτού του είδους τις καταιγίδες πιο πιθανές και πιο έντονες.