MENU

Εγκρίθηκε ο νόμος για την «αποκατάσταση της φύσης» από την ΕΕ

Μετά από έντονες συγκρούσεις και παρά τις αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άναψε το τελικό πράσινο φως

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τον – πρώτο του είδους του – κανονισμό για την αποκατάσταση της φύσης.

Η νομοθεσία στοχεύει να θεσπίσει μέτρα για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Πρόκειται για τη νομοθεσία, την οποία «πολέμησε» μερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο ευρωκοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαρροές ψήφων στον αγροτικό πληθυσμό ενόψει ευρωεκλογών και προκάλεσε την κόντρα του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, διαμάχη που ανάγκασε την πρόεδρο της Κομισιόν να υποχωρήσει στην εφαρμογή της “Πράσινης Συμφωνίας” της ΕΕ, που στοχεύει σε κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.

Ο νέος κανονισμός θέτει συγκεκριμένους, νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης σε καθένα από τα αναφερόμενα οικοσυστήματα – από τα χερσαία έως τα θαλάσσια, το πόσιμο νερό και τα αστικά οικοσυστήματα.

Ο κανονισμός αποσκοπεί στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσει την ΕΕ να εκπληρώσει τις διεθνείς περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις και να αποκαταστήσει την ευρωπαϊκή φύση.

«Είμαι ικανοποιημένος με αυτή τη θετική ψηφοφορία για τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, ο οποίος συμφωνήθηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, που απέδωσε. Δεν υπάρχει χρόνος για διάλειμμα στην προστασία του περιβάλλοντος μας. Σήμερα, το Συμβούλιο της ΕΕ επιλέγει να αποκαταστήσει τη φύση στην Ευρώπη, προστατεύοντας έτσι τη βιοποικιλότητά της και το περιβάλλον διαβίωσης των ευρωπαίων πολιτών. Είναι καθήκον μας να ανταποκριθούμε στον επείγοντα χαρακτήρα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, αλλά και να επιτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα μπορέσει να πάει στην επόμενη COP με το κεφάλι ψηλά», δήλωσε ο Alain Maron, υπουργός Κλιματικής Μετάβασης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Κυβέρνησης της Περιφέρειας των Βρυξελλών.

Σχετικά Άρθρα