Το ΕΚ ενέκρινε την νομοθεσία για τη βιομηχανία «Net-Zero» με σκοπό την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής τεχνολογιών που απαιτούνται για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 361 ψήφους υπέρ, 121 ψήφους κατά και 45 αποχές και θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο.
Η νομοθετική πράξη για τη βιομηχανία των καθαρών εκπομπών, που είχε ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής με το Συμβούλιο, θέτει ως στόχο η Ευρώπη να παράγει έως το 2030 το 40% των προϊόντων «καθαρής» τεχνολογίας που χρησιμοποιεί για τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (π.χ. φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας), αλλά και να καλύψει το 15% της παγκόσμιας ζήτησης (βάσει αγοραίας αξίας) για τις τεχνολογίες αυτές.
Οι τεχνολογίες που θα υποστηριχθούν περιλαμβάνουν τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας, της απαλλαγής της βιομηχανίας από τις εκπομπές άνθρακα, του ηλεκτρικού δικτύου, των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας και της βιοτεχνολογίας. Η νομοθεσία θα απλουστεύσει τη διαδικασία αδειοδότησης, καθορίζοντας ανώτατα χρονοδιαγράμματα για τα έργα που πρόκειται να εγκριθούν, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής και τα προϊόντα τους.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία «βιομηχανικών κοιλάδων» για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών καθαρών εκπομπών, επιταχύνοντας τη διαδικασία αδειοδότησης με την ανάθεση τμημάτων της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για περιβαλλοντικές εκτιμήσεις στα κράτη μέλη.
Κριτήρια βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας
Τα εθνικά καθεστώτα στήριξης που αποσκοπούν στην ταχύτερη μετάβαση των νοικοκυριών και των καταναλωτών σε τεχνολογίες όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι αντλίες θερμότητας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κριτήρια βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας. Οι διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων και οι δημοπρασίες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει επίσης να πληρούν τα εν λόγω κριτήρια, αν και υπό όρους που θα καθοριστούν από την Επιτροπή, και για τουλάχιστον το 30% της ποσότητας ενέργειας που δημοπρατείται ετησίως στο κράτος μέλος ή, εναλλακτικά, για μέγιστη ποσότητα έξι Gigawatt που δημοπρατείται ετησίως ανά χώρα.
Η νομοθεσία θα ενθαρρύνει τη χρηματοδότηση από τα έσοδα του εθνικού συστήματος εμπορίας εκπομπών και για τα περισσότερα στρατηγικά έργα μέσω της Πλατφόρμας Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP), και αποτελεί ένα βήμα προς ένα ταμείο ευρωπαϊκής κυριαρχίας.