MENU

Δραματικές καταστάσεις σε περιοχές της ανατ. Μακεδονίας λόγω έντονης λειψυδρίας

Απαιτείται μεγαλύτερος εξορθολογισμός της χρήσης του νερού από τους πολίτες

Δύσκολες καταστάσεις βιώνουν εκατοντάδες κάτοικοι στην ανατολική Μακεδονία εξαιτίας της λειψυδρίας, ενώ την ίδια ώρα οι δήμαρχοι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη των περιοχών καταβάλλουν δραματικές προσπάθειες προκειμένου να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για πόσιμο και καθαρό νερό.

Σε περιοχές όπως στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου το οξύτατο πρόβλημα της λειψυδρίας αντιμετωπίζεται με διακοπές της υδροδότησης. Σε κάποιες άλλες περιοχές όπως στο Δήμο Παγγαίου με 65 χλμ. παραλιακό μέτωπο και πληθυσμό που το καλοκαίρι τετραπλασιάζεται, λόγω του μεγάλου όγκου τουριστών, είναι σίγουρο πως το πρόβλημα της λειψυδρίας θα γίνει ορατό το επόμενο καλοκαίρι αν δεν υπάρξουν ικανές ποσότητες βροχής.

Την ίδια ώρα, οι δήμοι ζητούν άδειες για διάνοιξη νέων αρδευτικών γεωτρήσεων ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους και με το δεδομένο ότι φέτος η ΔΕΗ ελευθέρωσε από το φράγμα του Θησαυρού μόλις 70 εκατομ. κυβικά νερού για άρδευση, όταν το 2021 είχε ελευθερώσει για τον ίδιο σκοπό 168 εκατομμύρια.

Την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση συμπληρώνουν θλιβερές εικόνες όπως αυτή του εμβληματικού και μοναδικής ομορφιάς πάρκου των πηγών της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της Δράμας, όπου οι πηγές στέρεψαν, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μεταφοράς των υδρόβιων πουλιών που διαβιούν στις λίμνες του. Ταυτόχρονα, ορισμένοι ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) δεν διαθέτουν πλέον καθόλου νερό για οικολογική παροχή, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβίωση των υγροβιότοπων, καθώς, όπως τονίζουν, οι ανάγκες για άρδευση είναι πολύ μεγάλες και δεν υπάρχουν περιθώρια διάθεσης ποσοτήτων για άλλη χρήση.

Είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Δράμα που την περασμένη Κυριακή μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας με πρωτοβουλία του οικείου ποιμενάρχη κ. Δωρόθεου αναπέμφθηκε δέηση σε όλους τους ναούς.

Οι δήμαρχοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες και μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τονίζουν πως απαιτείται μεγαλύτερος εξορθολογισμός της χρήσης του νερού από τους πολίτες. Ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα εξεύρεσης άμεσων λύσεων. Κοινή εκτίμηση όλων είναι πως αν ο επόμενος χειμώνας κυλήσει όπως τον περσινό, χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις, τότε οι συνθήκες το επόμενο καλοκαίρι θα είναι δραματικές για τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά Άρθρα