Δεκαετία «φονικής ζέστης» για τον πλανήτη επισφραγίζει το 2024, όπου και ολοκληρώνονται δέκα χρόνια πρωτοφανών θερμοκρασιών, σύμφωνα με ανακοίνωσε του ΟΗΕ.
Στο ετήσιο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, António Guterres, δήλωσε ότι τα δέκα θερμότερα χρόνια στην ιστορία έχουν καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου του 2024.
Ο Οργανισμός για το Κλίμα και τον Καιρό του ΟΗΕ, World Meteorological Organisation (WMO), θα δημοσιεύσει επίσημα τα στοιχεία για τις θερμοκρασίες του 2024 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ανέφερε ότι η περασμένη χρονιά ήταν πιθανότατα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, επισφραγίζοντας μια δεκαετία πρωτοφανών θερμοκρασιών.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες τροφοδοτούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες και οδηγούν σε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να σημειώνουν νέα ρεκόρ, «κλειδώνοντας» ακόμη περισσότερη ζέστη για το μέλλον.
Ο Guterres δήλωσε:
«Μπορώ επίσημα να αναφέρω ότι μόλις διανύσαμε μια δεκαετία φονικής ζέστης. Τα δέκα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ συνέβησαν την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου του 2024.
Πρόκειται για κατάρρευση του κλίματος σε πραγματικό χρόνο. Πρέπει να βγούμε από αυτόν τον δρόμο προς την καταστροφή και δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο.
Το 2025, οι χώρες πρέπει να θέσουν τον κόσμο σε έναν πιο ασφαλή δρόμο, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές και υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε μια ανανεώσιμη ενεργειακή πραγματικότητα.
Είναι αναγκαίο και εφικτό».
Η γενική γραμματέας του WMO (World Meteorological Organization – Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός), Celeste Saulo, τόνισε ότι κάθε βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας έχει τεράστιες συνέπειες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι «μόνο ένα μέρος της εικόνας».
«Φέτος είδαμε βροχοπτώσεις και πλημμύρες ρεκόρ, με τραγικές απώλειες ζωών σε πολλές χώρες, προκαλώντας ανείπωτο πόνο σε κοινότητες σε κάθε ήπειρο», είπε.
«Τροπικοί κυκλώνες προκάλεσαν τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, πιο πρόσφατα στο γαλλικό υπερπόντιο έδαφος της Mayotte, στον Ινδικό Ωκεανό. Ο ακραίος καύσωνας έπληξε δεκάδες χώρες, με θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 50°C πολλές φορές.Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές».
Ο WMO αναφέρθηκε σε νέα έκθεση που έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή ενίσχυσε τα 26 από τα 29 ακραία καιρικά φαινόμενα που μελετήθηκαν από τον οργανισμό World Weather Attribution (WWA) το 2024. Τα φαινόμενα αυτά στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 3.700 ανθρώπους και εκτόπισαν εκατομμύρια.
Σύμφωνα με την έκθεση του WWA (World Weather Attribution) και του ερευνητικού οργανισμού Climate Central, η κλιματική αλλαγή προσέθεσε 41 ημέρες επικίνδυνων θερμοκρασιών μέσα στο 2024.
Ο WMO υπογράμμισε ότι καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται και τα φαινόμενα ακραίας ζέστης γίνονται πιο έντονα, είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία χωρών και διεθνών οργανισμών ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαροί κίνδυνοι από την υπερθέρμανση.