Ο ταμιευτήρας των Κρεμαστών είναι η μοναδική λύση στο μεγάλο ζήτημα της ύδρευσης για τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Σαχίνη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα, προκρίνεται η περίπτωση αξιοποίησης μίας ποσότητας υδάτων από τον ταμιευτήρα των Κρεμαστών, όπου εισρέουν περί τα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο, όταν οι υδατικές ανάγκες της πρωτεύουσας είναι περί τα 400 εκατ. κυβικά κατ’ έτος.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή λόγω της τεράστιας ανομβρίας που έχει προκαλέσει, δημιουργεί νέες πολιτικές αλλά και επενδύσεις.
Ειδικότερα, όσον αφορά το νερό, ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι πρέπει να δούμε τα ζητήματα της προσφοράς και της ζήτησης η οποία, όπως είπε, βρίσκεται σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία, καθώς όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ανεβαίνει η ζήτηση, άρα οι ταμιευτήρες μας αδειάζουν πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιόδους, όπως είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφώσουμε τη ζήτηση, και να εξετάσουμε κίνητρα που μπορούν να δοθούν, ενδεχομένως αντίστοιχα με το «Εξοικονομώ» στην ενέργεια.
Όσον αφορά την προσφορά, ο κ. Σαχίνης εξήγησε ότι η Αθήνα υδροδοτείται από τον Εύηνο και τον Μόρνο, αλλά τώρα, είπε, επειδή αδειάζουν οι ταμιευτήρες λόγω της ανομβρίας, έχουμε βάλει μπροστά πηγές από γεωτρήσεις, ωστόσο με μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με το Δημόσιο, εξετάζουμε διάφορες εναλλακτικές, όπως για παράδειγμα πρακτικές ανακύκλωσης, ενώ πραγματοποιούμε μελέτες προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νερό από την Ψυτάλλεια και το Θριάσιο.
Επιπλέον, όπως είπε, εξετάζουμε το ζήτημα της αφαλάτωσης, πρακτική η οποία ωστόσο έχει πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος, ενώ παράλληλα, προσπαθούμε να βρούμε πρακτικές αξιοποίησης για το βρόχινο νερό.
Σε προτεραιότητα έχει τεθεί η αξιοποίηση του ταμιευτήρα των Κρεμαστών και να πάρουμε 1-2% του νερού από εκεί, προκειμένου να συμπληρώσουμε τις ποσότητες υδάτων που απαιτούνται για το λεκανοπέδιο, σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Σαχίνη, μπορούμε να λειτουργήσουμε συνδυαστικά, ωστόσο προκρίνεται η περίπτωση αξιοποίησης μίας ποσότητας υδάτων από τον ταμιευτήρα των Κρεμαστών, όπου εισρέουν περί τα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο, όταν οι υδατικές ανάγκες της πρωτεύουσας είναι περί τα 400 εκατ. κυβικά κατ’ έτος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της ύδρευσης για τα επόμενα 50 χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ανέλυσε τον ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, καθώς οι απαιτήσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που προγραμματίζονται από την ΕΥΔΑΠ, απαιτούν προτεραιοποίηση, και επεσήμανε την ανάγκη συνολικών λύσεων.