MENU

Χ. Δούκας: Η μετάφραση του failure story για τη διαχείριση των απορριμάτων – Τα «πρέπει της πολιτείας»

Ο Δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει τα προβλήματα της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων και τονίζει την ανάγκη για κρατική στήριξη

Ενεργειακές πρωτοβουλίες και περιβαλλοντική αναβάθμιση της πρωτεύουσας πρωτοστάτησαν στις θεματικές που ανέπτυξε σήμερα (20/11), σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θίχτηκαν στη συνέντευξη. Ο Χ. Δούκας χαρακτήρισε την κατάσταση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα ως «failure story», παρατηρώντας ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για όλη τη διαδικασία από την αποκομιδή μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων, στη χώρα μας αυτή η διαδικασία παραμένει ανεπαρκής.

Ο δήμαρχος της Αθήνας ανέφερε την ανάγκη οι Δήμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων, επενδύοντας σε τεχνολογίες που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Στο Δήμο Αθηναίων, ήδη λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που αποσκοπεί στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται νέα συστήματα ανακύκλωσης.

Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας επεσήμανε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για κρατική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα. Ο Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του τα απορρίμματα, καθώς τα τέλη ταφής που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά υψηλά, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να επιβαρύνονται επιπλέον οικονομικά και οι πολίτες να πληρώνουν υψηλότερα τέλη.

Φωτοβολταϊκά για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων και 4.000 νέα δέντρα στην Αθήνα

Όπως τόνισε, ο Δήμος Αθηναίων, προχωρά σε «καινοτόμες ενέργειες για την αναβάθμιση της ενεργειακής υποδομής της πόλης». Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης, έχει ήδη δημιουργηθεί μία ενεργειακή κοινότητα, με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Σεράφειο.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη των φτωχών νοικοκυριών και άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτές οι πρωτοβουλίες αντανακλούν την πράσινη πολιτική της Αθήνας και στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης είναι το δενδροφυτευτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο τη φύτευση 4.000 νέων δέντρων στην Αθήνα. Ο Χ. Δούκας αναφέρθηκε στην ανάγκη για πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι τα δέντρα θα προσφέρουν οφέλη τόσο από περιβαλλοντική όσο και από κοινωνική άποψη, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και τη γενικότερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε με έμφαση στην διαφάνεια και τη λογοδοσία των συγκεκριμένων δράσεων, σημειώνοντας ότι μέσω διαδικτυακών εφαρμογών οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την πορεία των δενδροφυτεύσεων. Η ψηφιοποίηση των περιβαλλοντικών δράσεων θα επιτρέψει σε όλους να ενημερώνονται για τις περιοχές στις οποίες φυτεύονται τα δέντρα και να ενισχύσει τη συμμετοχικότητα των πολιτών.

Τέλος, όπως δήλωσε, την προσεχή Δευτέρα (25/11) πρόκειται να ανακοινωθεί μια «σπουδαία ενεργειακή δράση που αφορά τους ενεργειακά φτωχούς». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναμένεται να ενσωματωθεί στην προσέγγιση για τα δημοτικά τέλη, με στόχο την υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, αυτή η δράση θα αποτελέσει την πρώτη προσέγγιση τέτοιου τύπου στην Ευρώπη, και επιδιώκει να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη.

Σχετικά Άρθρα