Ιδιαίτερα υψηλό θα είναι το κόστος της πράσινης μετάβασης για την παγκόσμια οικονομία, με την BlackRock να εκτιμά ότι θα φθάσει στα 4 τρισ. δολάρια σε ετήσια βάση έως το 2030.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό όμιλο θα πρέπει να υπάρξουν αρκετές επενδύσεις τύπου ΣΔΙΤ για να επιτευχθούν οι στόχοι, όπως σημειώνει ο Μ. Ντένις, επικεφαλής της APAC, μονάδας της BlackRock.
Πέρυσι, 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004 με περίπου 19 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock.
«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το ποσό του κεφαλαίου που επενδύεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ντένις, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές επιχειρήσεις της BlackRock στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των hedge funds και των ιδιωτικών κεφαλαίων. «Ωστόσο, ενώ η επένδυση έχει αυξηθεί, υπάρχει ακόμη ένα κενό 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που πρέπει μέχρι το 2030», πρόσθεσε.
Μια έρευνα της BlackRock σε 200 θεσμικούς επενδυτές πέρυσι διαπίστωσε ότι το 56% σχεδιάζει να αυξήσει τις χορηγήσεις μετάβασης τα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, με το 46% να λέει ότι η πλοήγηση στη μετάβαση είναι η πιο σημαντική επενδυτική τους προτεραιότητα την ίδια χρονική περίοδο.
«Η μικτή χρηματοδότηση είναι πραγματικά κρίσιμη, όχι μόνο για το αρχικό στάδιο των έργων, αλλά για να γίνουν επενδυτικά τα [πράσινα] περιουσιακά στοιχεία στις τρέχουσες δομές χαρτοφυλακίου», είπε ο Ντένις, προσθέτοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση τρισεκατομμυρίων κεφαλαίων από ευρύτερες κεφαλαιαγορές.
Άλλοι παράγοντες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων πράσινης χρηματοδότησης στον κόσμο περιλαμβάνουν την ανάπτυξη καλύτερων ταλέντων σε διαφορετικούς τομείς του οικοσυστήματος και τη μετατόπιση των πλαισίων κινδύνου για επενδύσεις πράσινων έργων, σύμφωνα με την BlackRock.