MENU

Ασύλληπτη τραγωδία σε Μιανμάρ και Ταϊλάνδη — Στους 144 ο τραγικός απολογισμός των 7,7 Ρίχτερ, «μαύρες» προβλέψεις για χιλιάδες απώλειες

Τουρίστες και κάτοικοι έτρεχαν έντρομοι (βίντεο) — «Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου»

Update (17:10) Ανείπωτη τραγωδία έχει προκαλέσει ο σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ, που συγκλόνισε τη Μιανμάρ και τη νοτιοανατολική Ασία έχει προκαλέσει τουλάχιστον 144 θύματα και 732 τραυματίες στη Μιανμάρ, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο MRTV.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, προειδοποίησε για έναν πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων και ζήτησε διεθνή βοήθεια, κάνοντας έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να συνδράμει στην αντιμετώπιση της καταστροφής. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν χίλιους λόγω του μεγέθους και της έντασης της δόνησης, με τον σεισμό να γίνεται αισθητός έως και την Ταϊλάνδη και την Κίνα.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταρρεύσεις κτιρίων και ζημιές σε υποδομές, με την κυβέρνηση της Μιανμάρ να απευθύνει έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών λόγω των σοβαρών τραυματισμών. Στην Μπανγκόκ, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί όταν κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης, ενώ 117 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη ενεργοποιήσει το σύστημα έκτακτης ανάγκης και προετοιμάζει αποστολές ιατρικών προμηθειών, αναγνωρίζοντας το γεγονός ως σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία των πληγέντων.

Διεθνής βοήθεια και ανθρωπιστική στήριξη υπό αντίξοες συνθήκες

Η Ζιν Μαρ Αούνγκ, ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, εξέφρασε την ανάγκη για ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια, ενώ ανέφερε ότι οι επικοινωνίες είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω των περιορισμών στο διαδίκτυο που έχει επιβάλει η χούντα. Η διεθνής κοινότητα, μαζί με τις πολιτοφυλακές κατά της χούντας, ετοιμάζονται να παράσχουν βοήθεια, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα επικεντρωθεί στην προμήθεια βασικών φαρμάκων και ιατρικών ειδών για τους τραυματίες. Η κρίση στη Μιανμάρ εντείνεται καθώς η χώρα παραμένει σε πολιτική και ανθρωπιστική αναταραχή από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2021.

(14:51) Ένας ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 7,7 Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και αναγκάζοντας τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ να ζητήσει διεθνή βοήθεια, κάτι που σπανίως συμβαίνει, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Αναφέρθηκαν νεκροί και στις δύο χώρες, μεταξύ αυτών τρεις άνθρωποι στην Μπανγκόκ, όταν ένα υπό κατασκευήν ψηλό κτίριο κατέρρευσε. Τουλάχιστον δεκάδες ακόμη αγνοούνται στο σημείο.

Στη Μιανμάρ, η στρατιωτική ηγεσία δεν έχει ανακοινώσει επίσημο αριθμό θυμάτων, όμως τοπικά μέσα και μαρτυρίες κάνουν λόγο για νεκρούς στην πόλη Μανταλέι και στις κωμοπόλεις Toungoo και Aungban. Εκατοντάδες τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Νάιπιτο, με κάποιους να νοσηλεύονται σε εξωτερικούς χώρους λόγω ζημιών στο κτίριο.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:20 (τοπική ώρα), με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, περίπου 17,2 χιλιόμετρα από τη Μανταλέι.

Καταστροφές και έκκληση για βοήθεια

Το μέγεθος των ζημιών στη Μιανμάρ παραμένει ασαφές, όμως βίντεο και φωτογραφίες στα social media δείχνουν κατεστραμμένα και κατεδαφισμένα κτίρια. Η στρατιωτική χούντα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έξι περιοχές και απηύθυνε αίτημα για διεθνή βοήθεια.

Βίντεο από το αεροδρόμιο της Μανταλέι δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι, ενώ κομμάτια της οροφής έχουν καταρρεύσει. Ένας κάτοικος της Μανταλέι ανέφερε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι σε εργοτάξιο που κατέρρευσε.

Το Khit Thit Media, ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο, δημοσίευσε φωτογραφίες από κατεστραμμένο τέμενος στη Μανταλέι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Στην Toungoo, δύο μάρτυρες ανέφεραν στο Reuters ότι ένα τζαμί κατέρρευσε, προκαλώντας τρεις θανάτους. Στην Aungban, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, όταν κατέρρευσε ξενοδοχείο.

Σοβαρές ζημιές σε υποδομές

Η Marie Manrique, συντονίστρια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι δρόμοι, γέφυρες και δημόσια κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Υπάρχει επίσης ανησυχία για μεγάλους φράκτες στην περιοχή, οι οποίοι ελέγχονται για πιθανές ρωγμές.

Πανικός και στην Ταϊλάνδη

Στην Μπανγκόκ, οι αρχές κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ζημιές και να βοηθηθούν οι πληγέντες. Πανικόβλητοι κάτοικοι και τουρίστες βγήκαν στους δρόμους, με κάποιους να εγκαταλείπουν ξενοδοχεία φορώντας ακόμη τα μπουρνούζια τους. Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, νερό από πισίνα στον τελευταίο όροφο χύθηκε στους δρόμους.

Στη Τσιάνγκ Μάι, μια δημοφιλή τουριστική πόλη, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια και τα καταστήματά τους.

Ο Sai, 76 ετών, που εργαζόταν σε μίνι μάρκετ όταν άρχισε ο σεισμός, είπε: “Έτρεξα έξω μαζί με τους πελάτες. Ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου”.

Σχετικά Άρθρα