UPD (19:18): Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι χθες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
«Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής.Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες.
Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων. Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επανέλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εκ νέου από κοινού τονίζοντας ότι συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή.
Παράλληλα επισήμανε τις οδηγίες που είχαν δώσει οι Επιτροπές για τους πολίτες, οι οποίες αναφέρουν να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων.
Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση στα τέσσερα λιμάνια του νησιού και να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται μέσω της ιστοσελίδας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
«Επίσης, εκείνο το οποίο προτείναμε είναι να αδειάσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι στο χείλος της καλδέρας, για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι θα πρέπει συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και όχι ανεύθυνες φημολογίες οι οποίες διασπείρονται, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα», σημείωσε.
Υπάρχει κίνδυνος για τα ηφαίεστεια Καλδέρα και Κολούμπο;
Ερωτηθείς αν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια, όπως το Κολούμπο ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια.
«Μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται σε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια των πρανών και στο Κολούμπο, οπότε να γίνουν μικρές κατολισθήσεις, να αυξηθεί η θολότητα των νερών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πάμε για ενεργοποίηση των ηφαιστείων, είτε της Καλδέρας, είτε του ηφαιστείου του Κολούμπου», επισήμανε και προσέθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει τεκτονικά χαρακτηριστικά.
«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγέθη τα οποία βλέπουμε, είναι χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης που διαφέρουν τελείως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σεισμική δραστηριότητα», είπε.
Όπως εξήγησε η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός. «Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.
Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5», τόνισε και κατέληξε: «Το 6 είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».
UPD (16.31): Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4.Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Οι πολίτες θα πρέπει:
Nωρίτερα, το energodromio.gr έγραφε:
Συνεδριάζει αυτή την ώρα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας η επιτροπή εκτίμηση σεισμικού κινδύνου Σύσκεψη, αναφορικά με τη δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.
Στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά και του γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, συμμετέχουν εκπρόσωποι της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος.
Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμένουν κλειστά σήμερα σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό και μετέφερε τις οδηγίες προς τους πολίτες να «αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων», την «προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια», την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια και κοντά σε παράκτιες περιοχές, ενώ συμβούλεψε τους πολίτες να αδειάσουν τις πισίνες και να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές για τη μετακίνηση τους στον αστικό ιστό και στο οδικό δίκτυο.
«Περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους διαδικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
UPD (13:45): Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την έξαρση των σεισμικών φαινομένων στην περιοχή της Σαντορίνης και των γύρω νησιών.
Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ότι απαιτείται απόλυτη υπευθυνότητα από όλους αποφυγή υπερβολών, και πιστή τήρηση εκ μέρους των πολιτών όλων των προληπτικών μέτρων και των σχετικών οδηγιών από τις αρμόδιες Αρχές.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος τονίζει: «Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ασυνήθιστο φυσικό φαινόμενο στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή, το οποίο παρακολουθούμε με βάση τις αξιολογήσεις και τις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων. Από την πλευρά μας, ως Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνδράμουμε το έργο του αρμόδιου υπουργείου και έχουμε κινητοποιήσει προληπτικά το σύνολο των δικών μας δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας.
Τη στιγμή αυτή απαιτούνται απόλυτη υπευθυνότητα απ’ όλους, αποφυγή υπερβολών και πιστή τήρηση εκ μέρους των πολιτών όλων των προληπτικών μέτρων και των σχετικών οδηγιών των αρμόδιων Αρχών».
UPD (13:25): Ασθενής σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:20, σε απόσταση 231 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
UPD (13.10): Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για κατολισθήσεις στους κατοίκους της Σαντορίνης και για παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα σε αυτούς σε Ίο, Αμοργό, Θήρα και Ανάφη.
Συγκεκριμένα το πρώτο μήνυμα απαγορεύει την πρόσβαση στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη Θήρα, αναφέροντας: «Κίνδυνος κατολισθητικών φαινομένων λόγω σεισμικής δραστηριότητας. Απαγόρευση πρόσβασης στις περιοχές Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών στη νήσο Θήρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Για τη δεύτερη περίπτωση οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα: «Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας και Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/seismoi»
UPD (11.55): Νέα σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:29, σε απόσταση 233 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
UPD (10.45): Σεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να εκδηλώνονται στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα σε Αμοργό και Σκύρο σημειώθηκαν σεισμοί 4,7 και 4,6 Ρίχτερ αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση η δραστηριότητα καταγράφηκε στις 10:26, σε απόσταση 237 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού. Αναφορικά με την περίπτωση της Σκύρου, σημειώθηκε στις 10:01, σε απόσταση 116 χλμ. βόρεια – βορειοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 32 χλμ. δυτικά της Σκύρου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Νωρίτερα το Energodromio.gr ανέφερε:
Για το θέμα των σεισμών και το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί στις Κυκλάδες τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σήμερα (3/2), όντας και αυτός καθησυχαστικός μετά τον κ. Καραστάθη και δίνοντας λίγες πιθανότητες για σεισμό άνω των 5 Ρίχτερ και καμία για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ.
Ταυτόχρονα, δίνει εκ νέου οδηγίες στους κατοίκους της Σαντορίνης λέγοντας ότι, αν τηρούν τους απλούς κανόνες, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολική κίνηση να φύγει κάποιος από το νησί.
Το πιθανότερο σενάριο το φαινόμενο να εκτονωθεί σιγά-σιγά
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Αction 24 για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας είπε: «Συνεχίστηκε η δραστηριότητα και τις νυχτερινές ώρες, είχαμε τουλάχιστον έξι σεισμούς μεγέθους 3 έως 4 βαθμών Ρίχτερ. Είναι μια δραστηριότητα η οποία, όπως εκτιμούμε ως επιτροπή, θα διαρκέσει κάποιες ημέρες, συνεπώς όλα αυτά που κάνουμε είναι σε επίπεδο προληπτικό, έτσι ώστε στο πιο αρνητικό σενάριο να έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5 βαθμών, να είμαστε έτοιμοι. Εδώ θα πρέπει να τονίσω, ότι είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να γίνει ένας σεισμός πάνω από 5,5 βαθμούς. Συνεπώς, με αυτά τα μεγέθη δεν νομίζω να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο νησί. Όλα αυτά που γίνονται προληπτικά γίνονται έτσι ώστε οι κάτοικοι να νιώθουν και να είναι περισσότερο ασφαλείς. Το πιθανότερο σενάριο είναι, το φαινόμενο να εκτονωθεί σιγά-σιγά με την παρέλευση του χρόνου, που όμως δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσος χρόνος θα είναι αυτός. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε και είναι αντίληψη και των δύο επιτροπών».
Λίγες πιθανότητες για σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ, σε καμία περίπτωση πάνω από 6
«Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της σεισμικής και της ηφαιστειακής δραστηριότητας, είναι εκτός Καλντέρας, μακριά από το Κολούμπο η εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα, θεωρώ ότι έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τα ρήγματα στην περιοχή και θεωρούμε -και οι δύο επιτροπές- ότι είναι εξαιρετικά μικρές οι πιθανάτητες να πάμε πάνω από 5 βαθμούς Ρίχτερ και σε καμία περίπτωση πάνω από 6. Αυτά δίνουν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ρηγμάτων αλλά και και τα ιστορικά δεδομένα και ο ρυθμός αύξησης των τάσεων στα ρήγματα αυτά. Άρα έχουμε να κάνουμε με μια διαδικασία που θα διαρκέσει ένα διάστημα που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε, αλλά στη συνέχεια σιγά σιγά θα αποσβεστεί».
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους αν ακολουθούν τρεις απλές οδηγίες – Πώς πρέπει να κινηθούν, όσοι μένουν στην Καλντέρα
«Θεωρώ αν ο κάθε κάτοικος ακολουθήσει τις οδηγίες του ΟΑΣΘ, της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, θεωρώ ότι δεν κινδυνεύει στη Σαντορίνη. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής, αν ακολουθούν αυτές τις απλές οδηγίες. Να μην είμαστε σε παλιά ερειπωμένα σπίτια, να μην καθόμαστε στο χείλος της Καλντέρας, όταν αισθανθούμε κάποιο σεισμό να απομακρυνθούμε από τον παράκτιο χώρο».
«Έχουμε τονίσει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε στις περιοχές στις οποίες θα μπορούν να εκδηλωθούν κατολισθήσεις, αυτή είναι πάγια οδηγία. Είναι λίγοι οι κάτοικοι που είναι πάνω στην Καλντέρα, τα περισσότερα είναι τουριστικές κατασκευές. Νομίζω, ότι ο κάθε κάτοικος μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να απομακρυνθεί από ένα ογκόλιθο που είναι πάνω από το σπίτι του ή όταν είναι σε μια περιοχή με αυξημένη κλίση».
Υπερβολικές οι κινήσεις να φεύγουν από το νησί
«Θεωρώ επίσης, υπερβολικές τις κινήσεις των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων να φεύγουν από το νησί. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι έχουν κάποιο πρόβλημα με τους σεισμούς. Πάντως αυτό το κλίμα που περιγράφουν, δεν ξέρω αν ισχύει. Δεν νομίζω ότι έχει κάποια βάση, κάποια τεκμηριωμένο λόγο για να γίνει αυτή η διαδικασία της αποχώρησης από το νησί».
Στην σημείωση των δημοσιογράφων ότι το Bluestar που ήρθε τη νύχτα πήρε καμιά 200αριά άτομα ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Δεν είναι πάρα πολλοί, μπορεί να μην είναι το συνηθισμένο αλλά δεν υπάρχει ομαδική φυγή, αυτό δεν ισχύει».
Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, ο καθηγητής που βρίσκεται από χθες στη Σαντορίνη ανέφερε ότι η «Η επιτροπή θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί στους αρμόδιους φορείς, τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία».