MENU

2023…η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων 174 ετών

Τα ακραία φαινόμενα θα επικρατήσουν και τα επόμενα χρόνια

Το 2023 αποτελεί παρελθόν, αλλά γίνεται και επισήμως η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων τουλάχιστον 174 ετών! Αυτό γιατί συνοδεύτηκε από διαδοχικών υψηλών θερμοκρασιών που επηρέασαν και την χώρα μας.

Ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί χαρακτηριστικά ότι: «Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2023 θα είναι κατά πιθανότητα η πιο θερμή χρονιά που έχουμε βιώσει. Σε αυτό συντελεί προφανώς η κλιματική αλλαγή, γιατί βλέπουμε συνεχώς να έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2012 και μετά χρονιές πολύ ζεστές. Στο ότι θα είναι η πιο θερμή το 2023 μέχρι τώρα, συντελεί και το φαινόμενο του Ελ Νίνιο».

Τα ακραία φαινόμενα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δείχνει με επιθετικό τρόπο τα δόντια της. Οι ψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία και τα ακραία φαινόμενα θα επικρατήσουν και τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για θερμότητα-ρεκόρ, για αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και άνοδο της στάθμης των υδάτων, ενώ ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως το 2023 θα μείνει στην ιστορία, λόγω της αποτυχίας αντιμετώπισης του φαινομένου της υπερθέρμανσης.

Σχετικά Άρθρα