MENU

Το νέο κοινοτικό πρόγραμμα «Αnodos Consulting» για ΜμΕ του αγροτικού τομέα

 Τι προβλέπει και ποιες εταιρείες μπορούν να κάνουν αίτηση

Νέο κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων (ως πρώτη ύλη) και το τελικό προϊόν είναι γεωργικό, πρόκειται να ξεκινήσει. Όπως αναφέρει η εταιρεία συμβούλων Αnodos Consulting η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα και η χρηματοδοτική δράση εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχεδίο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2024-2027.

Στόχος της εν λόγω δράσης είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Το εύρος των επιλέξιμων δαπανών είναι επαρκές έτσι ώστε να επιτύχουν το παραπάνω στόχο οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στην εν λόγω δράση.

Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα, όπως επισημαίνεται από την Αnodos Consulting, δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους τομείς: Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια), Γάλα, Αυγά, Μέλι, Ζωοτροφές, Δημητριακά, Ελαιούχα Προϊόντα, Οπωροκηπευτικά, Οίνος, Ξύδι, ‘Ανθη, Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά, Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό.

Ο προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης δύναται να κυμαίνεται από 400.001 ευρώ μέχρι και 5.000.000 ευρώ. Ανάλογα με την περιφέρεια όπου και δραστηριοποιείται η εταιρεία τα ποσοστά επιχορήγησης ορίζονται ως εξής:

-Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά Αιγαίου: 65%

Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:50%

-Περιφέρεια Αττικής: 40%

Τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ). Με τη δημοσίευση της πρόσκλησης θα ξέρουμε επιπλέον πληροφορίες και ενδεχομένως να υπάρξουν πιθανόν αλλαγές.

Σχετικά Άρθρα