Πλήρως ψηφιοποιημένο μέχρι το 2026 θα είναι το εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της καινοτόμου αυτής προσπάθειας, το εργοστάσιο θα αποτελέσει πεδίο δοκιμών για περίπου 30 ερευνητικά έργα, βασισμένα σε τεχνολογίες αιχμής, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Τα ερευνητικά αυτά έργα στοχεύουν:
Όσα από τα έργα αποδώσουν τα καλύτερα αποτελέσματα, θα εφαρμοστούν σε εργοστάσια του ομίλου ΤΙΤΑΝ σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη θα διαδοθούν διεθνώς.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας Titan Digital Accelerator (TDA), που υλοποιείται σε συνεργασία της βιομηχανίας (ΤΙΤΑΝ) με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.
Ο ψηφιακός επιταχυντής (digital accelerator), που δημιουργείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα έχει το «σπίτι» του στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, στο κτήριο AGILE 4.0 (όπου θα γίνεται ανάπτυξη και επίδειξη των εφαρμογών), αλλά και στο νέο εξαγωνικό οικοδόμημα, εμβαδού 600 τετραγωνικών, που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (όπου θα γίνονται επιδείξεις των τεχνολογιών).
Τι προβλέπει το πρόγραμμα του επιταχυντή:
Ο Δρ. Αντώνιος Κύρκος, διευθυντής Στρατηγικής και Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, δήλωσε ότι στόχος είναι το εργοστάσιο της Ευκαρπίας να λειτουργήσει ως «εργοστάσιο του μέλλοντος» και ως βάση για παγκόσμιες καινοτομίες.
Ένα από τα πρώτα έργα του επιταχυντή αφορά το ρομποτικό τετράποδο Accel. Το ρομπότ διαθέτει:
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Οι επιπτώσεις στην παραγωγή
Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, ενισχύοντας τη δέσμευσή του για καινοτομία και βιωσιμότητα, προχωρά με δυναμικό βηματισμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής. Μέχρι το 2026, ο Όμιλος στοχεύει στην πλήρη ψηφιοποίηση του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας και της διανομής σκυροδέματος. Παράλληλα, προχωρά στην εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Ήδη, τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής προσέγγισης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, έχει επιτευχθεί βελτίωση της παραγωγικότητας κατά 10%, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 5%-10%, καθώς και εξοικονόμηση 36.000 τόνων CO2 μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.
Οι κινήσεις αυτές όχι μόνο ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου, αλλά συμβάλλουν ενεργά και στη διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο μέλλον στην παραγωγή και διανομή σκυροδέματος.