MENU

Στα «ύψη» τα ασφάλιστρα υγείας: Άμεση παρέμβαση ζητά το ΕΕΑ

Νομοθετικά κενά και αυξήσεις πάνω από 50% φέρνουν το ΕΣΥ στα όριά του — Οι τρεις βασικιοί άξονες παρεμβάσεων

Στο κρίσιμο ζήτημα του αυξημένου κόστους των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αναφέρθηκε σε σημερινή (02/01) ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Η ασφαλιστική αγορά, ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες απειλούν τόσο την εμπιστοσύνη των πολιτών όσο και τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Υπερβολικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι το ύψος των ασφαλίστρων έχει αυξηθεί πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά μεγάλο μέρος της αγοράς. Ο ίδιος τόνισε τρεις βασικούς άξονες στους οποίους απαιτούνται παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ασφαλιστικής αγοράς και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις ασφαλιστικές εταιρείες.

1. Τα παλαιά συμβόλαια

Ειδική αναφορά έγινε στα παλαιά ασφαλιστικά συμβόλαια, όπως τα ισόβια και απεριόριστα, τα οποία ορισμένες εταιρείες επιδιώκουν να καταργήσουν. Η τακτική αυτή, που συχνά περιλαμβάνει υπερβολικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα, δημιουργεί την αίσθηση εξαπάτησης στους ασφαλισμένους. Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ προειδοποίησε ότι τέτοιες πρακτικές πλήττουν τη συνολική αξιοπιστία του θεσμού και αποθαρρύνουν την προσέλκυση νέων πελατών.

2. Ολιγοπωλιακές πρακτικές

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι οι ολιγοπωλιακές πρακτικές στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, 2-3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία καθορίζουν τις τιμές των νοσηλίων, οδηγώντας τα σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, πρότεινε τη δημιουργία ενός σαφούς τιμοκαταλόγου που θα διασφαλίζει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις χρεώσεις.

3. Νομοθετικά κενά

Αναφερόμενος στον νόμο 4738/2020, επεσήμανε ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξάνουν τα ασφάλιστρα βάσει του τιμαρίθμου του ΙΟΒΕ, ενώ επιτρέπει επιπλέον αυξήσεις σε περιπτώσεις υψηλών αποζημιώσεων. Όπως τόνισε, υπάρχουν κενά στον νομοθετικό σχεδιασμό, τα οποία οδηγούν σε καταχρηστικές πρακτικές. Πρότεινε η πολιτεία να βασίζεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως κάνει σε άλλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί δικαιότερη εφαρμογή του νόμου.

Προτάσεις του ΕΕΑ

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, το αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση της καχυποψίας των ασφαλισμένων, η επιβάρυνση του δημόσιου συστήματος υγείας (ΕΣΥ) και η αποσταθεροποίηση της ασφαλιστικής αγοράς.

Επιπλέον, το ΕΕΑ προτείνει την κατάργηση του φόρου ασφαλίστρου για τους ασφαλισμένους άνω των 60 ετών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ευπαθών ομάδων στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η κατάσταση είναι ήδη κρίσιμη, καθώς δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν ακυρώσει τα συμβόλαιά τους τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι αν δεν μπουν σύντομα σε εφαρμογή οι κατάλληλες πολιτικές, οι επιπτώσεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σχετικά Άρθρα