Τον κυρίαρχο ρόλο που αναμένεται να συνεχίσουν να παίζουν οι ορυκτοί πόροι τόσο στην ανάπτυξη της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας όσο και στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση τόνισαν οι επικεφαλής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο γεύματος εργασίας με δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΣΜΕ.
Για να μπορέσει όμως ο κλάδος να προχωρήσει θα πρέπει, όπως ανέφεραν τα στελέχη του ΣΜΕ, η Ευρώπη να αλλάξει μακροπρόθεσμα, παραγωγικό καταναλωτικό και γεωπολιτικό μοντέλο, με χρήση των βέλτιστων τεχνολογιών για το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει και την επαρκή παροχή αγαθών πέρα από τυχόν γεωπολιτικά παιχνίδια που κάποιοι είναι διατεθειμένοι να παίξουν.
Κι αυτό γιατί γεγονότα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απειλή εμπορικών αποκλεισμών μεταξύ Ασίας και δύσης και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, δείχνουν ότι δεν είμαστε με όλους τους λαούς αγαπημένοι φίλοι και ασφαλείς εμπορικοί εταίροι. Συνεπώς, μοιραία το βάρος θα πέσει στις πρώτες ύλες.
Οι δύο προϋποθέσεις για εξασφάλιση ορυκτών πόρων
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΜΕ, Κων. Γιαζιτζόγλου «Ο εξορυκτικός κλάδος μπορεί στα πλαίσια του υπεδάφους μας, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα ορυκτά με δύο προϋποθέσεις».
-Η πρώτη είναι ότι η ανταγωνιστικότητά μας τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, δεν θα βάλλεται από πολιτικές, οι οποίες αποφασίζονται χωρίς κανείς να βλέπει τη συνολική εικόνα,
-και η 2η είναι ότι οι ηγεσίες θα εξηγήσουν στις κοινωνίες ότι δεν μπορεί να γίνει «ομελέτα χωρίς να σπάσουμε αυγά».
Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΜΕ ότι βρισκόμαστε πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Κι αυτό γιατί όπως σηματοδοτούν όλοι οι πρόδρομοι δείκτες, το περιβάλλον δεν θα συγχωρήσει στην ανθρωπότητα άλλες αστοχίες.
Επίσης τόνισε ότι είναι μακριά από την αλήθεια ότι ο εξορυκτικός κλάδος κατηγορείται ως μέρος του προβλήματος της περιβαλλοντικής καταστροφής.
Σύμφωνα με τις στατιστικές μετρήσεις η εξορυκτική δραστηριότητα συνεισφέρει σε παγκόσμια κλίμακα κάτω του 3% είτε μιλάμε για στερεούς, υγρούς και αέριους ρύπους.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι αμελητέο, Απαιτώ όμως να αποδοθούν τα του Καίσαρως το Καίσαρι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαζιτζόγλου.
Από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι ότι λόγω του γεγονότος ότι στην Ευρώπη ισχύουν οι αυστηρότεροι κανονισμοί για την εξορυκτική δραστηριότητα παγκοσμίως, πάνω από το ⅓ της παραγωγής έχει οδηγηθεί εκτός της ηπείρου τα τελευταία 30 χρόνια.
Σε ότι αφορά τις σπάνιες γαίες και την παρουσία άλλων σημαντικών ορυκτών στην Ελλάδα οι επικεφαλής του ΣΜΕ ανέφεραν ότι γίνονται έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ποσότητες γαλλίου βρίσκονται στους βωξίτες σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ επίσης έχουν γίνει εμφανίσεις λιθίου στη Σάμο και τη Βόρεια Ελλάδα και ερευνάται κατά πόσο τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμα.
Επτά εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ΣΜΕ
Με επτά εκδηλώσεις γιορτάζει ο ΣΜΕ τα 100 χρόνια από την ίδρυση του και αφιερώνει το Έτος 2024 στους Ορυκτούς Πόρους σε περιοχές με ισχυρή σημειολογία για τον κλάδο.
– Οι Ορυκτοί Πόροι Οδηγός στη Νέα Εποχή της Ευρώπης
– 100 Χρόνια ΣΜΕ: Φεβρουάριος 2024, Αθήνα
– Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού: Μάρτιος 2024, Αθήνα – ΕΑΓΜΕ
– Γεωπολιτικές προκλήσεις και Πρώτες Ύλες: Απρίλιος 2024, Δελφοί – στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum
– Καινοτομία-Ψηφιακή μετάβαση: Ιούνιος 2024, Δράμα
– Ορυκτά, πράσινη μετάβαση και κλιματική αλλαγή: Σεπτέμβριος 2024, Θεσσαλονίκη
– Το Σήμερα και το Αύριο των Ορυκτών Πόρων (κεντρική εκδήλωση): Νοέμβριος 2024, Αθήνα
– Γεω-Αρχαιολογία: Δεκέμβριος 2024, Λαύριο