Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καμπή εξέλιξης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, με τις τράπεζες να «χτίζουν» σταδιακά μια πιο ισχυρή και ασφαλή βάση, ενώ οι εξελίξεις στον τομέα των υποδομών και του real estate δείχνουν σαφή σημάδια ευφορίας.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη ανάρτησή του, επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες πλέον παρουσιάζουν ενισχυμένη κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί σημαντικά.
«Οι ελληνικές τράπεζες στέκονται πλέον σε στέρεη βάση: είναι κεφαλαιοποιημένες, έχουν ενισχυμένη ρευστότητα και σημαντικά μειωμένο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, η επενδυτική βαθμίδα στην οποία η χώρα μας πια βρίσκεται, δεν αφορά μόνο το κράτος αλλά αυτονόητα και το τραπεζικό του σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι εντυπωσιακή, καθώς η χώρα απέκτησε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που επηρεάζει θετικά όχι μόνο το κράτος αλλά και τις τράπεζες. Ο υπουργός τονίζει τη σημασία αυτής της αναβάθμισης, υπογραμμίζοντας πως το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον σε θέση να στηρίξει και την πραγματική οικονομία.
Η αναβάθμιση αυτή δεν είναι μόνο μια τεχνική επιτυχία, αλλά και μια δυναμική αλλαγή που θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, αποτελούν παραδοσιακά τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, κάτι που παραμένει αμετάβλητο και στις σημερινές συνθήκες.
Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε πως το επόμενο βήμα είναι να μεταφερθεί αυτή η θετική δυναμική και στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Η κυβερνητική στρατηγική εστιάζει στη διεύρυνση των τραπεζικών υπηρεσιών και την εξασφάλιση καλύτερων δυνατοτήτων χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τη στήριξη των καταθετών.
Οι πολίτες που βλέπουν τη σταδιακή βελτίωση του εισοδήματός τους, θα μπορούν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και νέα δάνεια.
Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιβράβευση των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι ανέλαβαν ρίσκα σε δύσκολες περιόδους, αλλά και για ενίσχυση της πρόσβασης σε πιστωτικά εργαλεία για την πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» αφορά τόσο τις τράπεζες όσο και τους πολίτες.
Η νέα πρόκληση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι άλλη από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι fintech εταιρείες και οι νέοι ανταγωνιστές ενδυναμώνουν τη «μάχη» στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναγκάζοντας τις παραδοσιακές τράπεζες να επενδύσουν σε ψηφιακό μετασχηματισμό και να εκσυγχρονίσουν τις διαδικασίες τους.
Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρη στήριξη στις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές πληρωμές, όπως αποδεικνύεται από την ψήφιση της επέκτασης του συστήματος IRIS, που επιτρέπει άμεσες πληρωμές χωρίς προμήθειες. Η αναβάθμιση αυτή αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, ενώ οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ψηφιακά, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να παραμείνει αρωγός στις προσπάθειες των τραπεζών, καθώς η συνεργασία της με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι καθοριστική για τη στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αυτή η συνεργασία θεωρείται κρίσιμη για την επίτευξη ενός ισχυρού, αδιάκοπου και βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος στην Ελλάδα.