Από την 1η Μαρτίου 2025 ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, μετά την πιλοτική φάση, η οποία προηγήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρίες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο, ενώ, με τη νέα επέκτασή της σε τουρισμό και εστίαση, εντάσσονται πλέον στο μέτρο περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι συνολικά στον ιδιωτικό τομέα.
Με την υλοποίηση αυτού του μέτρου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επιδιώκει την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας, πλήρεις απολαβές για κάθε ώρα εργασίας, την αντιμετώπιση παράνομων μεταβολών και υπερβάσεων του εργασιακού χρόνου, τη συμβολή στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και της εισφοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.
Αύξηση των υπερωριών
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του Υπουργείου Εργασίας που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέτρο κρίνεται αποτελεσματικό, καθώς τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» αποτυπώνουν σημαντική αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους που εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
Ενδεικτικά, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη, πριν από την εφαρμογή του μέτρου.
Συγκεκριμένα, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν: