Το πλήρες αποτύπωμα της εξαγοράς της Άκτωρ, που οδήγησε τον όμιλο στο σχηματισμό ανεκτέλεστου υπολοίπου ύψους 4,9 δισ ευρώ αναμένεται να αποτυπωθεί ευκρινέστερα το 2024 υποστήριξε η διοίκηση της Intrakat στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τα μεγέθη του 2023.
Πέρα από τη συγκεκριμένη κίνηση που μετασχηματίζει τη δομή και το μέγεθος του ομίλου, βασικοί πυλώνες ανάπτυξης είναι η διεύρυνση μεριδίου σε έργα σταθερών ταμειακών ροών (ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις), οι επενδύσεις σε ΑΠΕ – ιδίως μετά τη στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ – αλλά και η διεκδίκηση νέων έργων στη Ρουμανία, αγορά αιχμής για τον όμιλο.
Σύμφωνα με την ανάλυση των μεγεθών του 2023, η βελτίωση και το πέρασμα σε θετική κερδοφορία σε όλες τις γραμμές αποδίδεται στην οργανική ανάπτυξη της ίδιας της Intrakat, καθώς η ενοποίηση μεγεθών της εξαγορασθείσας Άκτωρ κάλυψε μόνον το δίμηνο Νοεμβρίου -Δεκεμβρίου 2023.
Ειδικότερα η Άκτωρ συνεισέφερε 96 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα έσοδα, 12 εκατ. ευρώ στα μικτά κέρδη και μηδενική συνεισφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
Ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου ανάφερε μάλιστα πως η Άκτωρ αναμένεται να αποδώσει σημαντικά μεγέθη, οφέλη και συνέργειες στον οργανισμό «παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις που έχουν ακουστεί».
Στο στόχαστρο οι υποδομές στη Ρουμανία
Ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στις προοπτικές μεγέθυνσης της παρουσίας του ομίλου στη Ρουμανία, όπου έχει σχηματιστεί το 20% του ανεκτέλεστου υπολοίπου του ομίλου (περίπου 1 δισ. ευρώ) εκτιμώντας ότι σε βάθος διετίας το αποτύπωμα στην τοπική αγορά μπορεί να διπλασιαστεί.
Ταυτόχρονα η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την πρόθεσή της να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο έργων Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, τα οποία παράγουν σταθερές ταμειακές ροές.
Ο κ. Εξάρχου ανάφερε πως πέρα από τις υπάρχουσες συμβάσεις και τις προς υπογραφή, ο όμιλος διεκδικεί 20 νέους διαγωνισμούς αντίστοιχων έργων, με συνολικό προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτό εκτίμησε πως η κατοχύρωση ενός εύλογου ποσοστού 20% των παραπάνω διαγωνισμών, θα δημιουργήσουν υπολογίσιμη κρίσιμη μάζα για τον όμιλο.