MENU

«Πλαφόν» στην ανάπτυξη και αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για το 2025 από την ΤτΕ

Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι επενδύσεις οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% ως το 2026

Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας φτάνει στο ανώτατο σημείο της το 2025, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα κορυφωθεί στο 2,5% το 2024 από 2,3% που αναμένεται το 2025. Στη συνέχεια, ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω, φτάνοντας στο 2,3% το 2026 και στο 2% το 2027.

Σύμφωνα με το μηναίο οικονομικό δελτίο της ΤτΕ, η ελληνική οικονομία τη διετία 2025-26 θα παρουσιάσει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ. Οι βασικοί παράγοντες της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσουν να είναι οι επενδυτικές δαπάνες, που ενισχύονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και η κατανάλωση, η οποία επωφελείται από την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση των μισθών και τη μείωση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα και να οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Προβλέψεις και κίνδυνοι

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί, με πιθανότητες επιβράδυνσης λόγω:

  • Επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη και διεθνώς.
  • Αύξησης του προστατευτισμού και επιδείνωσης των γεωπολιτικών εντάσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
  • Καθυστερήσεων στην απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.
  • Εντεινόμενης στενότητας στην αγορά εργασίας.
  • Καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις, που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, θετική έκπληξη για την ανάπτυξη μπορεί να προκύψει από υψηλότερα τουριστικά έσοδα.

Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων

Κατά την περίοδο 2021-2027, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει πάνω από 70 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, εκ των οποίων περίπου 36 δισ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU). Τα υπόλοιπα αφορούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία εστιάζουν σε έργα με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η πλήρης υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης μπορεί να αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, χάρη στην ενίσχυση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας.

Σχετικά Άρθρα