Έχοντας εξασφαλίσει ηγετική θέση στην αγορά του facility management σε ότι αφορά στη διαχείριση εγκαταστάσεων κτιρίων, κατασκευών και μεγάλων έργων, ο όμιλος Cordia προωθεί πλέον την είσοδό του και στη λιανική μέσω συνεργασίας με τηλεπικοινωνιακό πάροχο για την πώληση συστημάτων οικιακής ασφάλειας.
Ειδικότερα, αξιοποιώντας το πυκνό δίκτυο καταστημάτων του τηλεπικοινωνιακού παρόχου, η Cordia θα εμπορεύεται συστήματα συναγερμών για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους απευθείας σε καταναλωτές, ενισχύοντας περαιτέρω τα έσοδα του ομίλου.
Αυτή τη στιγμή μέσω των τεσσάρων εταιριών που τον απαρτίζουν, δηλαδή της Cordia, της ESA Security Solutions, της Skymar Cleaning και της πιο πρόσφατης προσθήκης που αφορά στην εταιρία Imagin, ο όμιλος παράγει τζίρο της τάξης των 107 εκατ. ευρώ. Με τις νέες συνεργασίες που προωθεί και σχεδιάζει, καθώς και των επόμενων εξαγορών που εξετάζει, ο όμιλος Cordia επιδιώκει εντός της επόμενης διετίας – τριετίας να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του στα 150 εκατ. ευρώ.
Το 2023 ο όμιλος Cordia, o οποίος απασχολεί περισσότερους από 4.500 εργαζομένους, παρουσίασε βελτιωμένη κερδοφορία με τα EBITDA να διαμορφώνονται στο επίπεδο των 6,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να αγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ.
O όμιλος ξεκίνησε να «χτίζεται» το 2021 όταν το fund SMERC του δρ. Νικολάου Καραμούζη εξαγόρασε την εταιρία facility management Engie Hellas, την οποία και μετονόμασε σε Cordia. Μέσα σε ένα χρόνο ενίσχυσε και διεύρυνε περαιτέρω τις υπηρεσίες του αποκτώντας την εταιρία παροχής υπηρεσιών φυσικής ασφαλείας ESA Security Solutions, ενώ λίγο αργότερα προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο του και υπηρεσίες καθαρισμού μέσα από την εξαγορά της Skymar Cleaning Services, τομέα στον οποίο επένδυσε περεταίρω με την πρόσφατη εξαγορά της εταιρίας Imagin φέτος.
Στο 1,4 δισ. ευρώ η εγχώρια αγορά facility management
Ο τομέας του facility management στην Ελλάδα πραγματοποιεί τζίρο της τάξεως του 1,4 δις. ευρώ, με τις υπηρεσίες καθαρισμού, ασφάλειας και τεχνικής συντήρησης να αποτελούν το βασικό του αντικείμενο δραστηριότητας.
Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο των υπηρεσιών καθαρισμού δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως μικρών, με τον συνολικό κύκλο εργασιών τους να ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί δε πως οι έξι μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας κατέχουν το 36% της αγοράς.
Στις υπηρεσίες ασφάλειας ο τζίρος εκτιμάται στα 450 εκατ.ευρώ, με τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να ελέγχουν σχεδόν το 60% της συγκεκριμένης αγοράς.
Τέλος, σε ότι αφορά στις υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης, ο τζίρος της εν λόγω αγοράς αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται πως παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας όπως είναι η βιομηχανία, ο τουρισμός και το Δημόσιο παραμένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε in-house υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης, όμως την τελευταία τετραετία παρατηρείται μια σταδιακή στροφή προς το outsourcing δεδομένης της εξειδίκευσης που απαιτείται πλέον για τη διαχείριση πολύπλοκων εγκαταστάσεων.
Το facility management σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η αγορά του facility management ανήλθε το 2023 στα 321 δις. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 3,2% σε σχέση με το 2022. Πρόκειται για μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, με την αγορά να αγγίζει τα 364 δις. δολάρια έως το 2027, ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% περίπου.
Αξίζει να σημειωθεί δε πως το total facility management που αφορά στην παροχή όλων των υπηρεσιών διαχείρισης κτηρίων, εγκαταστάσεων και υποδομών κάτω από μία ενιαία σύμβαση, κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 10% επί των συνολικών υπηρεσιών του τομέα, κάτι που δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.