MENU

Οικονομική ανάπτυξη — Κοινωνική δικαιοσύνη — Αλληλεγγύη: Το τρίπτυχο Πιερρακάκη για την αναζοωγόνηση της οικονομίας

«Η εντολή των πολιτών είναι να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση»

Το τρίπτυχο «οικονομική ανάπτυξη – κοινωνική δικαιοσύνη – αλληλεγγύη για κάθε οικογένεια, είναι οδηγός των αποφάσεων, της στρατηγικής και του σχεδιασμού μας» τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης στην Οικονομία υπό την ηγεσία του.

Κατά την πρώτη του ομιλία ως υπουργός Οκονομίας και Οικονομικών στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και ταυτοχρόνως να προωθεί την κοινωνική συνοχή, πρέπει να αντιμετωπίζει αδικίες και αποκλεισμούς και να προσφέρει σε κάθε άτομο και σε κάθε οικογένεια ένα δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη αυτή.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η εντολή των πολιτών προς την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη: να θέσει τη χώρα σε κίνηση. Για αυτόν τον λόγο, οι δράσεις της κυβέρνησης θα είναι συνεχείς και συστηματικές, με στόχο την επίλυση των εκκρεμοτήτων και τη δημιουργία ευκαιριών για τους πολίτες. Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα εργάζονται «ώρα με την ώρα, μέρα με την ημέρα, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να προχωρήσουμε σε επιτυχίες που θα ωφελήσουν όλους».

Ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς και τα Κόκκινα Δάνεια

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια, υπογραμμίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις αποσκοπούν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος. Οι ρυθμίσεις θα επιτρέψουν σε πολλούς δανειολήπτες να βγουν από το «κόκκινο» και να αποκτήσουν μια δεύτερη ευκαιρία για να ρυθμίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα τη διάσωση περιουσιών και τη βελτίωση του προσωπικού τους μέλλοντος.

Ειδικά για την επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο υπουργός επισήμανε τα εξής μέτρα:

  • Διπλασιασμός των εισοδηματικών ορίων στις 300.000 ευρώ
  • Υποχρέωση των πιστωτών να καταθέτουν έγγραφες προτάσεις ρύθμισης προς τους οφειλέτες, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τον πλειστηριασμό
  • Διευκόλυνση για τους ευάλωτους δανειολήπτες, ώστε να σώσουν τις κατοικίες τους ακόμη και 20 ημέρες πριν από την εκποίηση
  • Δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης για τους ζημιωθέντες της «Ασπίς Πρόνοια»

Η Επιτυχία του Προγράμματος «Ηρακλής»

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο υπήρξε κεντρικός πυλώνας για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 40,6% το 2019 στο 4,6% το 2024. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα, αν και κατατάσσεται στην 16η θέση στην ΕΕ για το ιδιωτικό χρέος, εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, ενημέρωσε για την πρόοδο του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω του οποίου έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 10,45 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στρατηγική για την Κεφαλαιαγορά και τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα

Στη συνέχεια, ο υπουργός παρουσίασε τη στρατηγική για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, η οποία περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών βελτιώσεων με στόχο να καταστήσουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο ένα από τα πιο σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμοστούν κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ενίσχυση των εποπτικών μηχανισμών και βελτίωση της προστασίας των επενδυτών, με μέτρα για την καταπολέμηση του «greenwashing».

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία σειρά από βελτιώσεις, όπως:

  • Παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
  • Αύξηση της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος
  • Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για κρυπτονομίσματα
  • Ενίσχυση των ομολογιακών δανείων με τη δημιουργία πιο ευέλικτων διατάξεων

Η Συγγνώμη και οι Ρυθμίσεις για το Μάτι και τη Μάνδρα

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει την παραίτηση του Δημοσίου από ένδικα μέσα για αποζημιώσεις που αφορούν τις καταστροφές στις περιοχές του Μάτι και της Μάνδρας, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «ελάχιστη υποχρέωση» απέναντι στις οικογένειες που πλήγηκαν.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση, σε αρκετές περιπτώσεις, έχει ζητήσει συγγνώμη για καθυστερήσεις και λάθη, και επανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να λύσει τις εκκρεμότητες με τρόπο κοινωνικά δίκαιο.

Σχετικά Άρθρα