MENU

Νέος Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας: Ψηφιοποίηση και αυστηροί έλεγχοι για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα

Η ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας στοχεύει στη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων

Σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην αναμόρφωση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου, προχώρησαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός, κ. Γιώργος Κώτσηρας, και ο Υφυπουργός, κ. Θάνος Πετραλιάς, κατά την παρουσίαση των σχετικών μέτρων στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Νέος Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας: Ψηφιοποίηση και Εκσυγχρονισμός

Ο ισχύων Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας, που θεσπίστηκε πριν από 23 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες, καθιστώντας αναγκαία την αναμόρφωσή του. Το νέο σχέδιο νόμου επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, κάτι που θα επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους και χρόνου.

Παράλληλα, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η εύκολη ιχνηλασιμότητα ενισχύονται, ενώ οι τελωνειακές διαδικασίες εκσυγχρονίζονται, ακολουθώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Κύριες πρωτοβουλίες του Νέου Κώδικα:

  • Ψηφιοποίηση τελωνειακών διαδικασιών, όπως η χρήση ψηφιοποιημένων υπογραφών από ελεγκτές και ελεγχόμενους.
  • Ηλεκτρονική κοινοποίηση προστίμων και άλλων πράξεων.
  • Επέκταση του Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου για καπνικά προϊόντα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και ηλεκτρικά θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.
  • Δυνατότητα για τα τελωνεία να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα άλλων διωκτικών αρχών.

Επιπλέον, ο νέος Κώδικας ενσωματώνει μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής μέσω αυστηρών ποινών για υποτιμολόγηση εμπορευμάτων και άλλες παραβάσεις.

Άλλα σημαντικά μέτρα:

  • Αναβάθμιση των διαδικασιών για την εισαγωγή οικοσκευής και απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
  • Διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας των τελωνείων για την ευκολότερη διεξαγωγή εμπορίου.
  • Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για οχήματα με κυψέλες υδρογόνου μηδενικών ρύπων.

Μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διαχείρισης: Στρατηγική βελτίωσης και αντιμετώπισης κρίσεων

Αναγνώριση των προκλήσεων που προέκυψαν από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, την αύξηση του πληθωρισμού και τις γεωπολιτικές εντάσεις, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο αποσκοπεί στη βελτίωση της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της χώρας και στην ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και συντονισμού των οικονομικών πολιτικών της Ε.Ε.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265 φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς θεσπίζονται νέοι κανόνες για τη διαχείριση των δαπανών και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Κεντρικά στοιχεία της μεταρρύθμισης:

  • Εφαρμογή του κανόνα καθαρών δαπανών, ο οποίος περιορίζει την αύξηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
  • Το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ και η δημοσιονομική θέση της χώρας θα πρέπει να παραμένει πλεονασματική.
  • Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο (ΜΔΣ), που θα καταρτίζεται κάθε τέσσερα χρόνια και θα καθορίζει τον δεσμευτικό δημοσιονομικό στόχο για τα επόμενα έτη.

Ενίσχυση του ρόλου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου:

Η αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου του σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας έτσι τη μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας.

Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο εισάγει το «Εθνικό Μητρώο Παροχών», το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις παροχές σε χρήμα και είδος που χορηγούνται από το Δημόσιο, επιτρέποντας τη βελτιωμένη αξιοποίηση των δημόσιων δεδομένων.

Σχετικά Άρθρα