MENU

ΑΑΔΕ: Μηνιαία υποβολή ΦΠΑ για νεοσύστατες επιχειρήσεις από 1η Απριλίου 2025

Η δυνατότητα επιλογής τριμηνιαίας υποβολής για επιχειρήσεις που έχουν ολοκληρώσει το στάδιο των 2 ετών

Από την 1η Απριλίου 2025, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ από νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η νέα ρύθμιση θα φέρει μηνιαία υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του λογιστικού συστήματος που τηρούν, και θα ισχύει σε τρία διαφορετικά στάδια ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους.

Πώς διαμορφώνεται η υποβολή ΦΠΑ

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις θα ακολουθεί τα εξής στάδια:

1. Για επιχειρήσεις που ξεκινούν τις εργασίες τους από την 1η Απριλίου 2025 και μετά:

  • Η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ θα γίνεται μηνιαίως, ανεξαρτήτως του λογιστικού συστήματος που τηρούν (απλογραφικό ή διπλογραφικό).

2. Για επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τις εργασίες τους από 1/1/2024 έως 31/3/2025:

  • Η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ θα πραγματοποιείται μηνιαίως από 1/7/2025 και έπειτα.

3. Για επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τις εργασίες τους έως 31/12/2023:

  • Η υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ θα είναι μηνιαία προαιρετικά από 1/10/2025.

Δυνατότητα για Τριμηνιαία Υποβολή ΦΠΑ μετά από 24 Μήνες

Μετά την ολοκλήρωση 24 μηνών από την έναρξη εργασιών ή 12 μηνών από την επιλογή της μηνιαίας φορολογικής περιόδου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επιλέξουν την τριμηνιαία υποβολή δήλωσης ΦΠΑ. Ωστόσο, για οποιαδήποτε μεταγενέστερη αλλαγή, όπως η αλλαγή από τριμηνιαία σε μηνιαία και αντίστροφα, θα ισχύει ένα διάστημα παραμονής 12 μηνών από την κάθε αλλαγή.

Η μηνιαία υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ έχει ως στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής, καθώς θα αποτρέπει φαινόμενα επιχειρήσεων που διακόπτουν τις εργασίες τους πριν εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, η προαιρετική υπαγωγή σε μηνιαία υποβολή αναμένεται να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στη διαχείριση των ταμειακών τους ροών και να μειώσει τον κίνδυνο αδυναμίας καταβολής του ΦΠΑ, παρέχοντας τους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν καλύτερα τις υποχρεώσεις τους.

Σχετικά Άρθρα