MENU

Νέα οικονομική γέφυρα Ελλάδας – Ινδίας — Στόχος ο διπλασιασμός των συναλλαγών έως το 2030

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας

Η επιχειρηματική σχέση Ελλάδας – Ινδίας εισέρχεται σε νέα δυναμική φάση, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Συνομοσπονδίας Ινδικής Βιομηχανίας (Confederation of Indian Industry – CII).

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να ενισχύσει τη διμερή εμπορική συνεργασία και να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την υπογραφή, ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της Ινδίας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και αξιόπιστου εταίρου για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές της συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τη στήριξη του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, καθώς και την επικείμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ-Ινδίας, που θα ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Μνημόνιο ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση των Πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Narendra Modi για διπλασιασμό των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030. Στόχος είναι η διεύρυνση των συνεργασιών, η προώθηση της επιχειρηματικής δικτύωσης και η υποστήριξη νέων επενδυτικών εγχειρημάτων.

Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κ. Γιάννη Μπρατάκο, και τον Co-Chairman του CII Europe Council και Αντιπρόεδρο του JBM Group, κ. Nishant Arya, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Τάσου Χατζηβασιλείου, καθώς και του Πρέσβη της Ινδίας στην Ελλάδα, κ. Rudrendra Tandon.

Ισχυρή πολιτική στήριξη στην Ελληνο-Ινδική Συνεργασία

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ορόσημο για τις ελληνο-ινδικές επιχειρηματικές σχέσεις και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε αυτή την πρωτοβουλία, προκειμένου να διευκολυνθούν νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ινδίας, κ. Tandon, εξέφρασε την ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας την υπογραφή του Μνημονίου ως φυσική συνέχεια της κυβερνητικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία το προηγούμενο έτος. Τόνισε, επίσης, ότι η πραγματική σημασία της συνεργασίας θα αναδειχθεί μέσα από τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

Ο κ. Arya, επικεφαλής της ινδικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο του ΕΒΕΑ ως αξιόπιστου εταίρου για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας εκπροσωπεί 9.000 εταιρείες από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις ως έμμεσα μέλη, οι οποίες αναζητούν στρατηγικές συνεργασίες στην Ευρώπη.

Προοπτικές και στόχοι του Μνημονίου

Η συμφωνία προβλέπει:

  • Δράσεις προώθησης του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων στον διάδρομο Ινδίας-Ελλάδας.
  • Ανταλλαγή πληροφοριών για οικονομικά και εμπορικά θέματα, καθώς και βιομηχανικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
  • Διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων και road shows από ειδικούς των δύο χωρών.
  • Σύνδεση των βιομηχανιών, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
  • Συνεργασία για την ίδρυση από το CII του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ινδίας-Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή επιχειρηματικής συνεργασίας και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική διασύνδεση Ελλάδας και Ινδίας, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στις επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Σχετικά Άρθρα