MENU

Ν. Παπαθανάσης: Πάνω από 17 δισ. το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2026

«Το 2025 θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών» ύψους 14,6 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απ' τους Δελφούς

Σε περισσότερα από 17 δισ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2027, ωθώντας περαιτέρω τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα σημείωσε ο Νικόλαος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

«’Εχουμε δημιουργήσει ένα επενδυτικό περιβάλλον που προσκαλεί επενδυτές και δημιουργεί θετικές ειδήσεις ως αποτέλεσμα της σκληρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως υπογράμμισε, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα αλλά η Ελλάδα έχει καταφέρει να βρεθεί στις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις απορροφήσεις ευρωπαϊκών κονδυλίων. Πιο αναλυτικά βρίσκεται στη 2η θέση στην απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ και στην 7η στην απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

«Το 2025 θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 15 ετών», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης τονίζοντας πως θα διαμορφωθεί σε συνολικά 14,6 δισ. ευρώ και το 2026 θα ξεπεράσει τα 17 δισ. Παράλληλα, τόνισε πως φέτος και την επόμενη χρονιά θα διατεθούν κεφάλαια συνολικά 8 με 8,5 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ με δυναμική να μοχλεύσουν περί τα 18-19 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Κυβέρνηση έχει καταφέρει να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της χώρας από το 2019 έως και σήμερα αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν όπως το να υλοποιηθούν τα προγράμματα που τρέχουν αλλά και να διευρυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση. 

Στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για την διευκόλυνση των επενδύσεων και την σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα για την επιτάχυνση διαδικασιών που αφορούν στις επενδύσεις. Ειδική αναφορά, τέλος, έκανε στις ευκαιρίες ανάπτυξης για τη χώρα και τις ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να προέλθουν από την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Κοιμώμενος γίγαντας η αεροπορική βιομηχανία 

Ως «κοιμώμενο γίγαντα» χαρακτήρισε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ, τονίζοντας ότι «η χώρα μας δεν είναι στο μηδέν παρά τη γενική αντίληψη ότι δεν υπάρχει αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα», σημείωσε συμπληρώνοντας πως σε μία πρόσφατη σχετική σύσκεψη στον ΣΕΒ προσήλθαν περισσότερες από 50 επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες με σημαντικούς τζίρους και μεγέθη. Όπως είπε, πρέπει να υπάρξει συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό και αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων μπορεί να αποφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία. Πρότεινε, δε, την επαναφορά παλαιότερου νόμου που καταργήθηκε το 2011 και προέβλεπε ότι για κάθε αμυντική δαπάνη το 30% θα έπρεπε να είναι εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Ειδική αναφορά έκανε στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων σημειώνοντας πως στη χώρα υπάρχει ένα οικοσύστημα με καλές προοπτικές. Σημείωσε, δε, πως στον ΣΕΒ υπάρχουν σήμερα 98 νεοφυείς επιχειρήσεις μέλη ενώ τόνισε πως η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το οικοσύστημα αυτό αφορά στη χρηματοδότηση. Όπως εξήγησε αυτό συμβαίνει καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θεωρούνται μικρές για να χρηματοδοτηθούν από μεγάλους παγκόσμιους παίκτες και ταυτόχρονα πολύ μικρές για να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες επενδυτές. 

Τέλος, υπογράμμισε πως δεν είναι οι κλάδοι που παρουσιάζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα προσελκύοντας επενδύσεις, αλλά οι άνθρωποι και οι διοικήσεις. «Όπου υπάρχουν άνθρωποι με δυναμική και δυνατότητες έχουμε κλάδους που πάνε καλά» σχολίασε.

Σχετικά Άρθρα