MENU

«Μαύρες» προβλέψεις για την επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού στην ελληνική βιομηχανία

Τι προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Με τα πλέον μελανά χρώματα προδιαγράφεται το μέλλον σε ότι αφορά τη διατήρηση και εξεύρεση νέων εργαζόμενων στην εγχώρια βιομηχανία, σύμφωνα τουλάχιστον με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.

Ο ίδιος θεωρεί ότι μπαίνουμε σε μια φάση όπου θα έχουμε λιγότερους ανθρώπους. «Άρα προστίθεται εδώ πέρα και ένα θέμα που αφορά ποσοτικά, όχι μόνο ποιοτικά. Και πέραν αυτού που λέμε δεξιότητες για νέους, κατ’ εμέ πρέπει να δούμε πώς θα κρατήσουμε κοντά μας περισσότερο, με καλύτερο τρόπο εκπαιδευμένους ανθρώπους», υποστήριξε ο κ. Παπαλεξόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Στη συζήτηση που είχε με τη συμμετοχή της υφυπουργού Παιδείας Ιωάννας Λυτρίβη και του προέδρου του ΣΜΕ Κωνσταντίνου Γιαζιτζόγλου, εθίγη, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της μεγάλης έλλειψης «χεριών» στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο η βιομηχανία θα βρει μπροστά της ένα κενό που θα ανοίξει τα επόμενα χρόνια και σε αυτό θα συμβάλλει και η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. «Θα είναι πολύ κρίσιμο στα επόμενα χρόνια για τη βιομηχανία να βρει τρόπο, όχι μόνο να εξασφαλίσει νέους εργαζομένους, αλλά να κρατήσει του υφιστάμενους κοντά της».

Μία λύση σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ είναι η προσέλκυση περισσότερων γυναικών, ενώ αξιολόγησε ως θετική κίνηση της κυβέρνησης να μειώσει το φόρο στους συνταξιούχους ώστε αυτοί να μείνουν πιο κοντά στην εργασία.

«Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε το άμεσο πρόβλημα, πόσο μάλλον το μακρινό. Η επόμενη παρατήρηση είναι ότι δε μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα, ούτε καν να περιμένουμε πολλά από το κράτος. Και για να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική, τα νούμερα είναι αμείλικτα, οι ελληνικές επιχειρήσεις εκπαιδεύουν και μετεκπαιδεύουν τους ανθρώπους τους πολύ λιγότερο από ό,τι στις περισσότερες συγκρίσιμες χώρες της ΕΕ», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, μετεκπαίδευση κάνει πραγματικά μόλις το 20% των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος ξεπερνά το 60%.

Πρόταση για ίδρυση σχολής χειριστών μηχανημάτων στη Κοζάνη

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΜΕ, Κωνσταντίνο Γιαζιτζόγλου πρόταση του Συνδέσμου για την ίδρυση σχολής χειριστών μηχανημάτων στη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Κοζάνη.

«Έχουμε σαφώς συγκεκριμένες ανάγκες, ένα σαφώς συγκεκριμένο πρόβλημα που ακούει στο όνομα χειριστές, το οποίο έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει syllabus εκπαιδευτικό, μα μια διαδικασία μαθητείας. Θα θέλαμε μια σχολή χειριστών που θα ιδρυθεί με τη συνεργασία και του ΣΜΕ», ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας πως στη δυτική Μακεδονία υπάρχουν υποδομές και κτίρια, αλλά και χώροι όπου σκαπτικά μηχανήματα λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα.

Σχετικά Άρθρα