MENU

«Λοκομοτίβα» της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα παραμείνουν οι ΗΠΑ και το 2025

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ


Η οικονομία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της ώθησης για την παγκόσμια ανάπτυξη μέσω του ισοζυγίου του τρέχοντος έτους και το 2025, καθοδηγούμενη από τις εύρωστες καταναλωτικές δαπάνες που έχουν συγκρατηθεί μέσω μιας σκληρής περιόδου πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων που χρησιμοποιήθηκαν για να τον “δαμάσει”, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2024 και το 2025.

Οι ισχυρές δυνάμεις των αναδυόμενων αγορών, η Ινδία και η Βραζιλία ξεχώρισαν επίσης στην ανοδική πορεία των προβλέψεων του ΔΝΤ, ενώ άφησε πίσω τις προσδοκίες ανάπτυξης για την Κίνα για φέτος και άφησε την πρόβλεψη του επόμενου έτους για τη Νο. 2 οικονομία στον κόσμο σε χαμηλότερη τάση 4,5%.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι παραμένουν οι κίνδυνοι από ένοπλες συγκρούσεις, πιθανούς νέους εμπορικούς πολέμους και το “hangover” από τη σφιχτή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ότι οι αλλαγές θα αφήσουν αμετάβλητη την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2024 από το 3,2% που προέβλεπε τον Ιούλιο, δίνοντας έναν υποτονικό τόνο για την ανάπτυξη καθώς οι ηγέτες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να είναι 3,2% το 2025, ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερη από την πρόβλεψη τον Ιούλιο, ενώ η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο «ήπιο» 3,1% σε πέντε χρόνια, πολύ χαμηλότερα από την προ πανδημίας τάση, έδειξε η έκθεση.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Pierre-Olivier Gourinchas, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα.

Αν και ο Gourinchas ανέφερε ότι η μάχη με τον παγκόσμιο πληθωρισμό φαινόταν να είχε κερδηθεί σε μεγάλο βαθμό, σε συνέντευξή του στο Reuters επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος η νομισματική πολιτική να γίνει «μηχανικά» πολύ σφιχτή χωρίς μειώσεις επιτοκίων σε ορισμένες χώρες καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Καταναλωτική δύναμη

Το ΔΝΤ αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2024 προς τα πάνω στο 2,8% λόγω κυρίως της ισχυρότερης από την αναμενόμενη κατανάλωσης που τροφοδοτείται από την αύξηση των μισθών και των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Αναβάθμισε επίσης τις προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ για το 2025 στο 2,2%, καθυστερώντας ελαφρώς την επιστροφή στην ανάπτυξη τάσης.

Η Βραζιλία αναβαθμίστηκε κατά εννέα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας, ανεβάζοντας τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξής της φέτος στο 3,0%, επίσης χάρη στην ισχυρότερη ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις. Η ανάπτυξη του Μεξικού, ωστόσο, υποχώρησε κατά επτά δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας στο 1,5% λόγω των επιπτώσεων της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Το ΔΝΤ μείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας το 2024 κατά δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας στο 4,8%, με την ώθηση από τις καθαρές εξαγωγές να αντισταθμίζει εν μέρει τη συνεχιζόμενη αδυναμία στον τομέα των ακινήτων και τη χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2025, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη, δεν περιλαμβάνει καμία επίδραση από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα σχέδια δημοσιονομικής τόνωσης του Πεκίνου, τα οποία είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό απροσδιόριστα.

Η Γερμανία θα δει μηδενική ανάπτυξη φέτος, καθώς ο μεταποιητικός τομέας της συνεχίζει να δυσκολεύεται Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στο να υποχωρήσει ελαφρά η πρόβλεψη για τη συνολική ανάπτυξη της ευρωζώνης στο 0,8% για το 2024 και στο 1,2% για το 2025.

Οι μακροχρόνιες προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας ενισχύθηκαν κατά τέσσερα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας στο 1,1% για το 2024, καθώς η πτώση του πληθωρισμού και τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να τονώσουν τη ζήτηση των καταναλωτών. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για την Ιαπωνία μειώθηκε κατά τέσσερα δέκατα της εκατοστιαίας μονάδας στο 0,3% λόγω των παρατεταμένων επιπτώσεων των διαταραχών του εφοδιασμού.

Η Ινδία εξακολουθεί να είναι ένα φωτεινό σημείο, με την ισχυρότερη προβλεπόμενη ανάπτυξη μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στο 7,0% το 2024 και 6,5% το 2025, αμετάβλητη από τις προοπτικές του Ιουλίου.

Εμπορικοί κίνδυνοι

Κατά την καταμέτρηση των κινδύνων για τις προοπτικές, η έκθεση του ΔΝΤ επισήμανε τις πιθανότητες για μεγάλες αυξήσεις δασμών και αντίποινα, αλλά δεν ξεχώρισε την υπόσχεση του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10% στις παγκόσμιες εισαγωγές στις ΗΠΑ και 60% σε αγαθά από την Κίνα.

Αντίθετα, περιέχει ένα αντιπροσωπευτικό δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνει αμφίδρομους δασμούς 10% μεταξύ των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Κίνας συν δασμούς 10% των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο, μειωμένη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εάν συνέβαιναν αυτά, το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα μειωνόταν το συνολικό επίπεδο παραγωγής του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,8% το 2025 και κατά 1,3% το 2026.

Άλλοι κίνδυνοι που περιγράφονται στην έκθεση περιλαμβάνουν την πιθανότητα εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε περίπτωση διεύρυνσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης τις χώρες να μην ακολουθήσουν βιομηχανικές πολιτικές για την προστασία των εγχώριων βιομηχανιών και των εργαζομένων, λέγοντας ότι συχνά αποτυγχάνουν να επιτύχουν συνεχείς βελτιώσεις στο βιοτικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα