MENU

Κυρ. Πιερρακάκης – Ν. Παπαθανάσης: Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη οι δυο πυλώνες της οικονομικής πολιτικής

Προτεραιότητα η αφαίρεση γραφειοκρατικών εμποδίων με στόχο ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη οι δυο πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με όσα δήλωσαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, στην παρουσίαση του απολογισμού του Α’ τριμήνου για την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «προσπαθούμε να απελευθερώνουμε το μέγιστο δυνατό αναπτυξιακό δυναμικό από κάθε ευρώ που έρχεται μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην οικονομία», ενώ ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως γίνεται χρήση «κάθε χρηματοδοτικού πόρου προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, για ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας»

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγησε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα:

  • Δημοσιονομική σταθερότητα
  • Απελευθέρωση αναπτυξιακών δυνατοτήτων, είτε μέσω της αφαίρεσης εμποδίων και γραφειοκρατίας είτε μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα της κυβέρνησης να αφαιρούνται γραφειοκρατικά εμπόδια, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και αποτελεσματικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Υπογράμμισε τη σημασία των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και το «πάντρεμα» των μεταρρυθμίσεων με αυτά για την επίτευξη καλύτερων αναπτυξιακών αποτελεσμάτων.

Ευρωπαϊκή προοπτική και αξιολόγηση

Αναφορικά με τις πρόσφατες συζητήσεις στο Eurogroup και το ECOFIN, ο Υπουργός ανέφερε τη σημασία των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την αφαίρεση εμποδίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί πόροι.

Σημαντικά επιτεύγματα και στοιχεία του Α’ Τριμήνου

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2025, ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε:

  • Η Ελλάδα διατηρεί τις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, με τη χώρα να κατατάσσεται 2η στην ευρωπαϊκή κατάταξη για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.
  • 21,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
  • Δημιουργία 2550 θέσεων εργασίας μέσω του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Ιδιαίτερη έμφαση στις ΣΔΙΤ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποδεικνύεται κρίσιμη για την πρόοδο των έργων υποδομών στην Ελλάδα.

  • 10 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ βρίσκονται σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης, με το σημαντικότερο από αυτά να αφορά την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
  • Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤΕ) στηρίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με εγκρίσεις δανείων που ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Πρόγραμμα «Σπίτι Μου ΙΙ»

  • Ταχείς ρυθμοί υλοποίησης του προγράμματος “Σπίτι Μου ΙΙ, με 4.664 δάνεια αξίας 560 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη εγκριθεί, αντιπροσωπεύοντας το 28% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.
  • Η χρηματοδότηση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί προοπτικές για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της στεγαστικής πολιτικής.

Αναφορικά με τις μελλοντικές κινήσεις, η ΓΓ ΠΔΕ-ΕΠΑ Κατερίνα Οικονόμου ανέφερε ότι η δημόσια χρηματοδότηση για τις επενδύσεις το 2024 αυξήθηκε στα 13,3 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 η εκτίμηση προβλέπει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) να φτάσει το 14,1 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο της τελευταίας 15ετίας.

Επιπλέον, η ΓΓ ΕΣΠΑ Βασιλική Παντελοπούλου τόνισε τη σημαντική επιτυχία της Ελλάδας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και το καταλυτικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα