MENU

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος: Σε εφαρμογή από σήμερα (9/4) οι δασμοί-ρεκόρ των ΗΠΑ για 86 χώρες

Ατάραχος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, από την ξέφρενη πτώση της αμερικανικής και όχι μόνο χρηματιστηριακής αγοράς

Νέα εποχή ξημέρωσε για την παγκόσμια οικονομία, αφού από σήμερα (9/4) τίθενται σε εφαρμογή οι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγωγές από 86 χώρες, οι οποίοι καταγράφουν ρεκόρ 100ετίας, με το ύψος τους να ξεκινά από 11% και να αγγίζει μέχρι και το 104%.

Το ισχυρότερο πλήγμα απ’ όλες τις χώρες δέχτηκε η Κίνα, στα εξαγόμενα αγαθά της προς την αμερικανική αγορά, με το Πεκίνο να διαμηνύει πως η απειλή της Ουάσιγκτον είναι «νέο λάθος πάνω σε ένα παλιό λάθος».

«Η Κίνα δεν θα το δεχτεί ποτέ. Εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στον δικό τους δρόμο, η Κίνα θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος» διεμήνυσε ο αρμόδιος Υπουργός Εμπορίου, καθώς από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, οι «ανταποδοτικοί δασμοί» του Trump τέθηκαν σε πλήρη εφαρμογή, ανεβάζοντας τα επίπεδα των εμπορικών φόρων στις ΗΠΑ στο υψηλότερο σημείο από το 1909.

D. Trump: Πολύ κακή μαζί μας η ΕΕ – Θα πρέπει να αγοράζει ενέργεια από τις ΗΠΑ

Μετά την Κίνα, το Λεσότο υπόκειται στον μεγαλύτερο δασμολογικό συντελεστή ύψους 50%. Η Καμπότζη ακολουθεί με τις εισαγωγές της να υπόκεινται σε δασμούς 49%. Το Λάος και το Βιετνάμ, βρίσκονται αντιμέτωπα με δασμούς 48% και 46% αντίστοιχα. Ο Λευκός Οίκος και ο Trump εμφανίζονται ατάραχοι από την ξέφρενη πτώση της αμερικανικής και όχι μόνο χρηματιστηριακής αγοράς.

«Οι ΗΠΑ θα γίνουν ξανά πολύ πλούσιες πολύ σύντομα», δήλωσε ο Trump στον Λευκό Οίκο την Τρίτη (8/4), ενώ απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν για «μηδέν προς μηδέν» σε αυτοκίνητα και βιομηχανικά αγαθά, με τους δασμούς 20% σε όλες τις εισαγωγές της ΕΕ να ισχύουν κανονικά. Παράλληλα, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να αγοράσουν ενέργεια από τις ΗΠΑ «γιατί τη χρειάζονται».

Η προσφορά της προέδρου της Κομισιόν της ΕΕ, Ursula von der Leyenδεν είναι αρκετή για την επανεκκίνηση των διατλαντικών εμπορικών σχέσεων, σύμφωνα με τον Trump που κατηγόρησε την ΕΕ ότι διατηρεί άλλα εμπόδια στο εμπόριο. «Η ΕΕ ήταν πολύ κακή μαζί μας», είπε. «Τους πληρώνουμε για να τους περιφρουρούμε στρατιωτικά και μας κλέβουν στο εμπόριο, οπότε αυτό δεν είναι καλός συνδυασμός» υπογράμμισε.

Τη Δευτέρα (7/4), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε τα σχέδια για αντίποινα 50% στο αμερικανικό ουίσκι ως μέρος μιας ξεχωριστής διαφωνίας σχετικά με την απόφαση του Trump να επιβάλει εισφορές στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Τα περισσότερα προϊόντα αντιμετωπίζουν δασμούς 25%, αλλά ορισμένα θα πέσουν στο συντελεστή 10%. Αρκετά κράτη μέλη πίεσαν να αποκλειστεί το ουίσκι, αφού ο Trump απείλησε να επιβάλει δασμούς 200% στους ευρωπαίους παραγωγούς κρασιού και σαμπάνιας ως απάντηση.

H απαίτηση του Trump και το αμοιβαίο όφελος των δυο πλευρών

Τώρα, οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη διαμάχη, με τις ΗΠΑ να ξεχωρίζουν την Γηραιά Ήπειρο και την Κίνα ως δύο από τους κύριους στόχους της εμπορικής του πολιτικής, σύμφωνα με το Bloomberg. Στα σχόλιά του τη Δευτέρα, ο Trump καταδίκασε την ευρωπαϊκή εμπορική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ έχει εμποδίσει την πρόσβαση σε αυτοκίνητα και αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ και απαιτώντας από τις ευρωπαϊκές χώρες να αγοράζουν περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ.

Η ΕΕ «δημιουργήθηκε για να κάνει πραγματικά ζημιά στις ΗΠΑ στο εμπόριο, αυτός είναι ο σκοπός ύπαρξής της», επεσήμανε, ενώ ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Maros Sefcovic, πρότεινε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση μη δασμολογικών ζητημάτων όπως ζήτησαν οι ΗΠΑ, εφόσον υπάρχει αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, είπε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας, τον οποίο επέκρινε ο Trump, είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για τα κράτη μέλη και η ΕΕ δεν θα αλλάξει αυτό το σύστημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Scot Bessent, δήλωσε στο Bloomberg Television τη Δευτέρα ότι δεν αναμένει καμία συμφωνία με χώρες πριν ξεκινήσουν οι υψηλότεροι δασμοί την Τετάρτη. Περίπου 10 τρισ. δολάρια έχουν εξαλειφθεί από την χρηματιστηριακή αξία των παγκόσμιων μετοχών από την παρουσίαση του Trump στο Rose Garden την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να εκτιμούν τους φόβους ότι ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

Σχετικά Άρθρα