MENU

“Κανόνι” από τον τρίτο μεγαλύτερο tour operator της Ευρώπης-Πώς επηρεάζει την Ελλάδα

Στον "αέρα" δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού μετά και τις εξελίξεις που προέκυψαν από την αίτηση πτώχευσης του διεθνή οργανωτή ταξιδίων από την Γερμανία, FTI, καθώς βασικό μέλημα είναι η ασφαλής επιστροφή των ξένων ταξιδιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα μέσω του γερμανικού tour operator.

Εκφράζονται φόβοι πως η κατάρρευση του γερμανικού τμήματος, θα μπορούσε να συμπαρασύρει στη χρεοκοπία όλα τα γραφεία του ομίλου, όπως για παράδειγμα το You Travel με έδρα το Λονδίνο, μέσω του οποίου έχουν κλείσει τις διακοπές τους, χιλιάδες Βρετανοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε πρώτη φάση, το βασικό μέλημα είναι η επιστροφή των ταξιδιωτών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Αυτοί υπολογίζονται σε 7.500 (κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί) και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύονται πως θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν χωρίς προβλήματα τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στις χώρες τους με ασφάλεια.

Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως θα επιστρέψουν με κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών, την ώρα που άλλες πηγές έλεγαν ότι θα συμβάλλουν στον επαναπατρισμό των Γερμανών η Tui ή θα τους αναλάβει η DER Touristik.

«Φέσι» 1,8 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Σχετικά με την οικονομική ζημιά από την πτώχευση της FTI, φαίνεται πως τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FTI τα τουριστικά πακέτα τα οποία προσέφερε, είναι κυρίως στην Κρήτη (εκτιμώνται πως οι τουρίστες ανέρχονταν σε περίπου 150.000), αλλά και στη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα.

Αποτυχία διαπραγματεύσεων

Η αίτηση πτώχευσης κατατέθηκε, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκηση της εταιρίας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.

Η χρεοκοπία του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αρχικά, μόνο η μάρκα ταξιδιωτικού πράκτορα FTI Touristik επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα υποβληθούν αντίστοιχες αιτήσεις και για άλλες εταιρείες του Ομίλου.

Η Windrose Finest Travel GmbH με την πολυτελή μάρκα WINDROSE θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Οι ανεξάρτητες εταιρείες Euvia GmbH και το κανάλι ταξιδιωτικών αγορών της sonnenklar.TV καθώς και το σύστημα franchise της Touristik Vertriebsgesellschaft mbH (TVG) με τις μάρκες sonnenklar.TV Reisebüros, 5vorFlug Reisebüros και Flugbörse δεν ανήκουν στον Όμιλο FTI.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Μετά από μια μακρά και πολύπλοκη επενδυτική διαδικασία, η είσοδος μιας κοινοπραξίας επενδυτών ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2024. Έκτοτε, ωστόσο, τα στοιχεία των κρατήσεων είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών παρά τα θετικά νέα. Επιπλέον, πολλοί προμηθευτές (συμπεριλαμβανομένων πολλών αλυσίδων ξενοδοχείων στην Αίγυπτο και την Τουρκία, σύμφωνα με το touristik-aktuell) επέμειναν στην προκαταβολή.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, η οποία δεν μπορούσε πλέον να γεφυρωθεί μέχρι το κλείσιμο της επενδυτικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, η αίτηση πτώχευσης κατέστη αναγκαία για νομικούς λόγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ΄όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.

Το ιστορικό της κατάρρευσης

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.

Πληροφορίες για τους πελάτες του FTI GROUP

Η υποστήριξη των ταξιδιωτών που επηρεάζονται από τις συνέπειες της αφερεγγυότητας, όπως αναφέρεται, αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα για τον FTI GROUP. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ιστότοπος υποστήριξης στη διεύθυνση www.fti-group.com/en/ insolvency καθώς και μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στο +49 (0) 89 / 710 45 14 98.

Εκτός από την πλήρη εστίαση στην υποστήριξη πελατών, το FTI GROUP θα ενημερώνει επίσης τακτικά τους επισκέπτες του μαζί με το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF).

Σχετικά Άρθρα