MENU

Ιστορικό ρεκόρ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το 2024 — Η ανάρτηση του Πρωθυπουργού

Αύξηση 50% στις νέες επιχειρήσεις από το 2020 — Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν

Το 2024 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Συνολικά, το 2024 άνοιξαν 63.000 νέες επιχειρήσεις, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2023, όταν είχαν καταγραφεί 58.200 νέες εγγραφές. Η αύξηση αυτή, η οποία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, ενισχύει την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης.

Εντυπωσιακή αύξηση των νέων επιχειρήσεων

Η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή όταν εξετάσουμε την πορεία των τελευταίων πέντε ετών. Το 2020 είχαν καταγραφεί 42.000 νέες επιχειρήσεις, το 2021 αυξήθηκαν στις 46.400, το 2022 ανήλθαν στις 51.300 και το 2023 έφτασαν τις 58.200. Η φετινή αύξηση των 63.000 νέων επιχειρήσεων καταδεικνύει την ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος, με αύξηση 50% σε σχέση με το 2020.

Ιστορικό ρεκόρ στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Το 2024 αποτελεί την κορυφή μιας πενταετούς πορείας ανάπτυξης, αποδεικνύοντας τη δυναμική της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η φετινή επίδοση αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική κρίση, που είχε οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτα, ενώ παράλληλα ενισχύει την αισιοδοξία για το μέλλον της αγοράς.

Ισορροπία μεταξύ νέων επιχειρήσεων και κλεισίματος

Εντυπωσιακή είναι η σχέση μεταξύ των νέων επιχειρήσεων και εκείνων που έκλεισαν το 2024. Συγκεκριμένα, περίπου 22.200 επιχειρήσεις έκλεισαν φέτος, σημειώνοντας μείωση 11% σε σχέση με το 2023, όταν οι διακοπές λειτουργίας είχαν φτάσει τις 25.000. Για κάθε επιχείρηση που κλείνει, τρεις νέες ανοίγουν, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα στην Ελλάδα.

Δημοφιλείς κλάδοι: Εστίαση, Τουρισμός και Τεχνικά Επαγγέλματα

Ο τομέας της εστίασης και του τουρισμού παραμένει από τους πιο δυναμικούς, με 9.433 νέες επιχειρήσεις να καταγράφονται, οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως καφετέριες, εστιατόρια και τουριστικά καταλύματα. Η άνθηση αυτή αναδεικνύει τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία.

Στον τομέα των τεχνικών και επιστημονικών επαγγελμάτων, σημειώθηκε αυξημένο ενδιαφέρον, με 6.754 νέες επιχειρήσεις, κυρίως σε τομείς όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και μηχανικοί. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες αυτοί προτιμούν να ιδρύουν ατομικές επιχειρήσεις για την καλύτερη διαχείριση εισοδημάτων και ασφάλισης.

Η μεταποίηση παρέμεινε σταθερή, με περίπου 2.500 νέες εγγραφές, ενισχύοντας την κυβερνητική στρατηγική για την ενίσχυση της βιομηχανίας στην Ελλάδα.

Κατηγορίες νέων επιχειρήσεων και νομικές μορφές

Αναφορικά με τις νομικές μορφές των νέων επιχειρήσεων, το 37% είναι ατομικές επιχειρήσεις (23.368), κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες (14.565) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (13.614). Σημαντική είναι η παρουσία των Ανώνυμων Εταιρειών (1.655), που χαρακτηρίζονται από μεγάλη κλίμακα δραστηριότητας και υψηλή απασχόληση.

Μηνιαία κατανομή νέων επιχειρήσεων

Η κατανομή των νέων επιχειρήσεων ανά μήνα δείχνει ότι η δραστηριότητα ήταν έντονη κυρίως στην αρχή του 2024, με τα υψηλότερα νούμερα να καταγράφονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με 7.388 και 7.495 νέες εγγραφές, αντίστοιχα. Το 2024 φαίνεται να κλείνει με 2.871 νέες επιχειρήσεις μόνο τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας μέσο όρο 173 νέες εγγραφές ημερησίως.

Η σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο X:

«Η πρώτη ανάρτηση για το 2025 αφορά την επιχειρηματικότητα. Το 2024 ήταν μια χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό επιχειρείν, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ιδρύθηκαν 64.262 νέες επιχειρήσεις, καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2023. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με μια συνολική αύξηση 50% σε σχέση με το 2020.

Είναι ακόμα μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Κάθε επιχείρηση που διακόπτει τη λειτουργία της -κυρίως ατομικές ή εποχικές επιχειρήσεις, για συνταξιοδότηση ή μετατροπή σε νέα δομή- αντικαθίσταται από τρεις νέες. Μάλιστα, στις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους καταγράφεται μείωση σε σχέση με πέρσι, της τάξης του 11%. Κλάδοι όπως το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός και τα τεχνικά επαγγέλματα συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν. Παράλληλα, η ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης, της οποίας η συνεισφορά και το 2024 ήταν σημαντική, παραμένει στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης.

Η πορεία αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων: της κυβέρνησης που χτίζει ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, και φυσικά των Ελλήνων επιχειρηματιών που συνεχίζουν να καινοτομούν και να προχωρούν μπροστά.

Το 2025 ξεκινά με αισιοδοξία και δυναμική. Δέσμευσή μας, να βελτιώσουμε ακόμα παραπάνω το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, ενισχύοντας περαιτέρω τις υποδομές, μειώνοντας κι άλλο τη γραφειοκρατία και διασφαλίζοντας ότι κάθε νέα ιδέα θα βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθεί. Εύχομαι, λοιπόν, και το 2025 να είναι μια εξίσου πετυχημένη χρονιά»

Σχετικά Άρθρα