Η Ελλάδα και η Γερμανία ενισχύουν σταθερά τις οικονομικές τους σχέσεις, σύμφωνα με τη νέα ετήσια μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου (ΕΓΕΒΕ).
Το 2023 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στη συμβολή των γερμανικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία, με αποτύπωμα που αγγίζει σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της χώρας.
Η συνολική συμβολή των επιχειρήσεων-μελών του ΕΓΕΒΕ στο ΑΕΠ της Ελλάδας ανήλθε στα 10,7 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 4,7% του συνόλου. Η δυναμική αυτή ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2022, με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.
Αντίστοιχα, η συνολική συνεισφορά στην απασχόληση άγγιξε τις 106.000 θέσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 2,1% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα, ενώ τα δημόσια έσοδα από φόρους και εισφορές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ.
Οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις είναι εξίσου εντυπωσιακές: για κάθε 1 ευρώ που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής κοινότητας, το ελληνικό ΑΕΠ ενισχύεται κατά 1,6 ευρώ. Παράλληλα, κάθε μία θέση εργασίας στηρίζει σχεδόν τρεις επιπλέον σε άλλους κλάδους.
Η Γερμανία διατήρησε τη θέση της ως ένας από τους κορυφαίους επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας. Οι άμεσες επενδύσεις από γερμανικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθαν σε 8 δισ. ευρώ το 2023, παραμένοντας σε υψηλά επίπεδα, παρότι ελαφρώς μειωμένες από το ρεκόρ των 8,1 δισ. ευρώ του 2022. Η ροή νέων επενδύσεων διαμορφώθηκε στα 449 εκατ. ευρώ, έναντι 948 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερη μετά το Λουξεμβούργο στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τελευταία 11ετία.
Η Γερμανία αποτελεί βασικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας. Το 2023 βρέθηκε στην πρώτη θέση στις εισαγωγές και στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων.
Το μερίδιο της Γερμανίας στις ελληνικές εισαγωγές φτάνει το 10,5%, ενώ στις εξαγωγές της Ελλάδας το 7%, αποδεικνύοντας την αμοιβαία σημασία της συνεργασίας.
Η Ελλάδα διατηρεί πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ στο διμερές εμπόριο υπηρεσιών. Το 2023 καταγράφηκαν:
Η τουριστική κίνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο: το 2023, 3,6 δισ. ευρώ προήλθαν από Γερμανούς τουρίστες, ενώ το 2024 αναμένονται 3,7 δισ. ευρώ, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να ξεπερνά τα 685 ευρώ, έναντι 531 ευρώ του μέσου όρου.
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων-μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου εστιάζεται στους τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, των ασφαλειών και των υποστηρικτικών προς τη μεταφορά υπηρεσιών.
Ο Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, από το Λουξεμβούργο, σημείωσε ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα απαιτεί ψυχραιμία και προσαρμοστικότητα, τονίζοντας τη σημασία της ελληνογερμανικής επενδυτικής σχέσης. Επισήμανε την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών εξαγωγών και τον ρόλο της τεχνολογίας.
Ο δρ. Ilja Nothnagel, γενικός διευθυντής του ΕΓΕΒΕ, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία των διμερών συνεργασιών, χαρακτηρίζοντας την ελληνογερμανική σχέση «πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης» εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων.
Ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, έκανε λόγο για ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς, αναδεικνύοντας τη συνέχεια και ανθεκτικότητα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.