Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιου Στάσση, στο συνέδριο “Geopolitics, Connectivity and Energy Security: An Athens Conversation”, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στην Αθήνα.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από το αμερικανικό German Marshall Fund of the United States (GMF) σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας, τονίζοντας πως το συνολικό όφελος της είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των ατομικών προσπαθειών.
Η ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της αποτελούν βασικές προτεραιότητες, ενώ παράλληλα, οι ΗΠΑ προσαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές σε αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο.
“Η απάντηση στο γιατί η διατλαντική συνεργασία είναι πολύτιμη παραμένει η ίδια. Εκείνο που μπορεί να χρειάζεται προσαρμογή είναι το πώς αυτή υλοποιείται”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ενεργειακή ασφάλεια και η τεχνολογική καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας, με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ να επισημαίνει ότι οι δύο κλάδοι καθίστανται αλληλένδετοι και αλληλοτροφοδοτούμενοι.
Ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για κέντρα δεδομένων (data centers) λόγω της ραγδαίας υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Όπως σημείωσε ο κ. Στάσσης:
“Εάν σας φαίνεται πως κέντρα δεδομένων ξεπηδούν παντού, αυτό συμβαίνει επειδή όντως συμβαίνει. Το ερώτημα είναι: μπορεί η προσφορά να συμβαδίσει με τη ζήτηση; Και ακόμα πιο κρίσιμο: υπάρχουν αρκετά ενεργειακά δίκτυα για να τα υποστηρίξουν;”
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητικές, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη δημιουργία βιώσιμων ενεργειακών λύσεων που θα στηρίξουν την τεχνολογική εξέλιξη.
Στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός mega data center στη Δυτική Μακεδονία, σε χώρο που παλαιότερα φιλοξενούσε λιγνιτωρυχεία.
🔹 Αρχική χωρητικότητα: 300 MW
🔹 Δυνατότητα επέκτασης: 1 GW
Το έργο αυτό αναδεικνύει το νέο προσανατολισμό της ΔΕΗ, που μετασχηματίζεται σε “πράσινη powertech εταιρεία”, συνδυάζοντας την ανανεώσιμη ενέργεια με τις υψηλές τεχνολογίες.
Όπως επισήμανε ο κ. Στάσσης, η ανάπτυξη των data centers ενισχύει τόσο τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, επιταχύνοντας την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, όσο και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς διασφαλίζεται η επάρκεια των ενεργειακών υποδομών.
Το συνέδριο του GMF συγκέντρωσε στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχους και ειδικούς από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με αντικείμενο τη διατλαντική ενεργειακή πολιτική, την κλιματική στρατηγική και τις νέες τεχνολογικές προκλήσεις.
Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ψηφιακών και Καινοτόμων Υπηρεσιών του Ομίλου ΔΕΗ, Αλέξανδρος Πατεράκης, υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της ΔΕΗ στη νέα ενεργειακή πραγματικότητα.