Οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 5% κατά το 2ο εξάμηνο του 2024, σχεδόν εξισορροπώντας τη μείωση του 1ου εξαμήνου (-7%). Συνολικά, οι εξαγωγές του έτους διατηρήθηκαν κοντά στα επίπεδα του 2023 (-1%, σε αποπληθωρισμένους όρους).
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της σειράς «Τάσεις του Επιχειρείν» της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, καθώς δεν υποστηρίζεται από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης.
Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει καθοριστική, καθώς εξαρτάται από πιθανές αλλαγές στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, που αποκτούν έμμεση αλλά σημαντική επίδραση στις ελληνικές εξαγωγές.
Η αντιστροφή τάσης: Αύγουστος – Οκτώβριος 2024
Το κρίσιμο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2024 υπήρξε καθοριστικό για την ανάκαμψη των εξαγωγών (+5,5%, έναντι -6,3% τους προηγούμενους εννέα μήνες). Παρά την ενίσχυση, η δυναμική παρέμεινε άνιση, καθώς:
Παρόλα αυτά, η δυναμική αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τις επιθετικές εμπορικές πολιτικές στις ΗΠΑ.
Θετικές εξελίξεις
Υπάρχουν δύο θετικά σημεία που ξεχωρίζουν στην τρέχουσα συγκυρία:
1. Ο κλάδος τροφίμων συνεισέφερε 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάκαμψη, με προϊόντα όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές να καλύπτουν άνω των ¾ της αύξησης.
2. Το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές εξαγωγές έφτασε το υψηλότερο επίπεδο 15ετίας (0,55% έναντι 0,51% το 2023).
Προοπτικές για το 2025
Οι εκτιμήσεις για το 2025 είναι πιο αισιόδοξες:
Ωστόσο, η διεθνής αβεβαιότητα παραμένει, με ενδεχόμενες ανακατατάξεις λόγω εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Εκτιμήσεις: Οι εξαγωγές μπορούν να σημειώσουν αύξηση 3%-4% σε αποπληθωρισμένους όρους το 2025, με την προϋπόθεση σταθερότητας στις διεθνείς συνθήκες.
Περισσότερα στη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας: εδώ