MENU

Ενίσχυση παραγωγικότητας με τη λειτουργία νέων λατομείων μαρμάρου εξασφάλισε η Ικτίνος Ελλάς

Την επαναφορά στην κερδοφορία έχει θέσει ως βασικό στόχο η διοίκηση της επιχείρησης για το 2024

Με τέσσερα νέα λατομεία ενισχύει το δυναμικό και την παραγωγική της βάση το 2024 η Ικτίνος Ελλάς, μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες στον χώρο του μαρμάρου με σημαντική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Τα δύο από τα αυτά τα νέα λατομεία παράγουν το περίφημο λευκό μάρμαρο και βρίσκονται κοντά στο κεντρικό λατομείο της εταιρείας στο Βώλακα της Δράμας, ενώ τα άλλα δύο βρίσκονται στη Λειβαδιά και εξορύσσουν γκρι και μπεζ μάρμαρο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας τα νέα λατομεία της Δράμας θα αυξήσουν τη δυνατότητα εξόρυξης λευκού μαρμάρου κατά 25% ή κατά 20.000 επιπλέον τόνους προϊόντος.

Με τον τρόπο αυτό θα λυθούν κάποια προβλήματα μειωμένης παραγωγικότητας και υποβαθμισμένης ποιότητας στην παραγωγή του λευκού μαρμάρου που αντιμετώπιζε η εταιρεία το τελευταίο διάστημα, καθώς τα καινούρια λατομεία έχουν λευκό μάρμαρο ίδιας αν όχι και καλύτερης ποιότητας από το υφιστάμενο κεντρικό λατομείο της Δράμας.

Εξάλλου το λευκό μάρμαρο είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις εξαγωγές που πραγματοποιεί η Ικτίνος, μιας και έχει μεγάλη ζήτηση (και σε μεγάλες ποσότητες) από χώρες της Μέσης Ανατολής (Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία, Κατάρ), της Βόρειας Αφρικής, όπως επίσης στην Ινδία και τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, το γκρι και μπεζ μάρμαρο των λατομείων της Λειβαδιάς θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ικτίνος να επεκτείνει τις εξαγωγές της σε νέες αγορές, αφού τα συγκεκριμένα προϊόντα χρησιμοποιούνται περισσότερο σε αρχιτεκτονικές εφαρμογές.

Σημειώνεται πως η Ικτίνος, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Χαϊδά, διατηρεί σε λειτουργία συνολικά δέκα λατομεία και τρία εργοστάσια σε Δράμα και Αθήνα.

Επαναφορά στην κερδοφορία

Παρά το γεγονός ότι οι τρεις μονάδες της Ικτίνος δουλεύουν εντατικά σε δύο βάρδιες και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτη βάρδια λειτουργίας ώστε να καλυφθούν οι παραγγελίες, τα αποτελέσματα του 2023 θα είναι αρνητικά μιας και ο κλάδος της μαρμαροβιομηχανίας στο σύνολό του βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετά προβλήματα από το 2020 και μετά.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διακοπή των εξαγωγών προς την Κίνα λόγω εσωτερικών προβλημάτων της χώρας. Η κινεζική αγορά απορροφούσε στο 65% των εξαγωγών της Ικτίνος, ποσοστό που σήμερα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό και συγκεκριμένα στο 35%. Επίσης σοβαρά ζητήματα για τον κλάδο είναι το αυξημένο ενεργειακό και μισθολογικό κόστος, όπως επίσης εσχάτως το κλείσιμο της Ερυθράς Θάλασσας που δυσχεραίνει τις μεταφορές σχεδόν σε όλες τις αγορές ενδιαφέροντος του μαρμάρου.

Πάντως ανώτατα στελέχη της εταιρείας προβλέπουν ότι το 2024 η εταιρεία θα επανέλθει στην κερδοφορία με αύξηση τζίρου στα 32 εκατ. ευρώ από 24 εκατ. ευρώ που αναμένεται να είναι ο κύκλος εργασιών το 2023 (σ.σ. τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν επίσημα τα οικονομικά μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς).

Η άνοδος του τζίρου θα προέλθει από την αύξηση των τιμών στα προνομιακά μάρμαρα και σε κάποια άλλα υλικά, αλλά και από το γεγονός ότι οι εξαγωγές κατεργασμένου μαρμάρου έχουν φτάσει πλέον να κινούνται στα ίδια επίπεδα με το ακατέργαστο.

Ήδη ο τζίρος στο τρίμηνο εμφανίζεται αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Ικτίνος.

Σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Επίσης γίνονται προσπάθειες εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους, το οποίο αντιστοιχεί στο 25 – 30% των συνολικών εξόδων της Ικτίνος.

Η διοίκηση επεξεργάζεται σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών μονάδων για να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα του net metering, όμως όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της εταιρείας ακόμα το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει για να αποφασίσουν αν τελικά θα προχωρήσουν στις επενδύσεις αυτές.

Σε ότι αφορά το χρηματοοικονομικό κόστος, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων ώστε μέρος των υποχρεώσεων για τη διετία 2024 – 2025 να μεταφερθούν προς στη λήξη του δανείου.

Σχετικά Άρθρα