Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θα αντιδράσει «σθεναρά και άμεσα» στους ανταποδοτικούς δασμούς που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση».
Όπως, υπογραμμίζεται,ένα ανοιχτό και προβλέψιμο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα «ωφελεί όλους τους εταίρους». Η ΕΕ παραμένει μία από τις περιοχές με τους χαμηλότερους δασμούς στον κόσμο και, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την αύξηση των αμερικανικών δασμών στις εξαγωγές της.
«Οι δασμοί είναι φόροι», επισημαίνεται. Η ΕΕ δεν πρόκειται να μείνει άπραγη και προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει άμεσα σε αδικαιολόγητα εμπόδια στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο, περιλαμβανομένων των δασμών που χρησιμοποιούνται για να αμφισβητήσουν νόμιμες και μη διακριτικές πολιτικές.
Από τη Δευτέρα, όταν ανακοινώθηκαν οι δασμοί 25% από τις ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντίδρασης για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τον παραδοσιακό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Η νέα κυβέρνηση Trump έχει προκαλέσει ανατροπή στην εμπορική πολιτική, με τον πρόεδρο να ανακοινώνει ανταποδοτικούς δασμούς για τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, βασισμένα σε «μελέτες κατά χώρα». Αυτά τα αντίμετρα αναμένεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, ενώ οι δασμοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ θα τεθούν σε εφαρμογή στις 12 Μαρτίου.
Το 2018, η κυβέρνηση Trump είχε επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, με την ΕΕ να απαντά επιβάλλοντας δασμούς σε σειρά αμερικανικών προϊόντων. Οι κυρώσεις αυτές είχαν αρθεί με την έλευση της κυβέρνησης Biden, αλλά μόνο προσωρινά, και η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να τις επανενεργοποιήσει αν συνεχιστεί η αμερικανική πίεση.
Η ΕΕ διαθέτει πλέον ισχυρά εργαλεία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε έναν εμπορικό πόλεμο. Ειδικότερα, η Επιτροπή εξετάζει τη χρήση ενός νέου μηχανισμού «κατά της εκβιαστικής πίεσης», που της επιτρέπει να επιβάλλει περιορισμούς σε δημόσιες προμήθειες, άδειες ή ακόμα και περιορισμούς στο εμπόριο υπηρεσιών και πνευματικών δικαιωμάτων.
Η ΕΕ επισημαίνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο ευημερούσε υπό προβλέψιμους κανόνες και χαμηλούς δασμούς. Για δεκαετίες, η ΕΕ συνεργάζεται με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, για να μειώσουν τους δασμούς και να καταργήσουν άλλα εμπόδια. Η πολιτική αυτή, που βασίζεται σε διαφανείς κανόνες και σε δεσμευτικές συμφωνίες, ενισχύει την ανοιχτότητα και το εμπόριο. Ωστόσο, η τωρινή πορεία της κυβέρνησης Trump υπονομεύει αυτές τις δεσμεύσεις.