Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αναδεικνύεται ως μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές επενδύσεις για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και άλλες περιοχές της χώρας, καθώς αποσκοπεί στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με στόχο την υποστήριξη της μετάβασης προς μία πιο βιώσιμη και αναπτυγμένη οικονομία.
Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αφορά, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε., ένα πρόγραμμα με τόσο υψηλούς πόρους και επιδιώκει τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδίως των ΜμΕ.
Όπως τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, το πρόγραμμα δεν μόνο αναμορφώνει την τοπική οικονομία, αλλά δίνει και ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, οι Περιφέρειες Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και άλλες περιοχές που πλήττονται από τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.
Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν ενισχυμένα επενδυτικά σχέδια για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και επενδύσεις σε υποδομές και νέες καινοτόμες δραστηριότητες. Ήδη, το πρόγραμμα έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα, με το 67% των προσκλήσεων να έχουν πραγματοποιηθεί και το 42% των εντάξεων να έχουν ολοκληρωθεί.
Ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα του προγράμματος είναι η δημιουργία 2.550 νέων θέσεων εργασίας μέσω των 569 ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, με 500 σχέδια να αφορούν αυτή την κατηγορία και επιπλέον 64 σχέδια να επικεντρώνονται σε ΜμΕ. Παράλληλα, επενδύσεις και στους τομείς μεγάλων επιχειρήσεων συνεχίζουν να αναπτύσσονται με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της στρατηγικής είναι η υπερδέσμευση πόρων, λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος, γεγονός που υποδεικνύει την ισχυρή ανταπόκριση των επιχειρηματιών στο νέο επενδυτικό τοπίο της χώρας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοδοτικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, το οποίο διαθέτει δύο βασικούς πυλώνες υποστήριξης για τις επιχειρήσεις:
Η ανάπτυξη αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων ενισχύει την πρόσβαση σε κεφάλαια και εγγυήσεις, διευκολύνοντας την επέκταση και εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η πρόοδος του προγράμματος περιλαμβάνει επίσης αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και τη δημιουργία νέου προγράμματος με εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΠΑ). Τα έργα αυτά αναμένεται να ενισχύσουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στις υποδομές και την επιχειρηματικότητα.
Σημαντική ανακοίνωση ήταν και η ένταξη του “Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων” στη Δυτική Μακεδονία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο συνδέεται με τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου της Ζώνης Καινοτομίας, επισημαίνοντας τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην περιοχή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Απασχόλησης στην Ακρινή, το οποίο προάγει την ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης στην περιοχή.