Σαφές μήνυμα για τις έμμεσες αλλά υπαρκτές επιπτώσεις των νέων δασμών που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, στην παγκόσμια οικονομία – και κατά συνέπεια και στην Ελλάδα – έστειλε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, από το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο ίδιος ανέδειξε ως κρίσιμο παράγοντα όχι τόσο τους ίδιους τους δασμούς, όσο την παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλούν, επισημαίνοντας πως αυτή ενδέχεται να είναι «η μεγαλύτερη ζημιά για τις οικονομίες». Όπως σημείωσε, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 1% του ΑΕΠ, ωστόσο, εάν η Ευρωζώνη δεχθεί ευρύτερες πιέσεις, η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη. «Μπορεί να μας “χτυπήσει” το δεύτερο κύμα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Χαρδούβελης απέφυγε να υποστηρίξει την ανάγκη για ευρωπαϊκά αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην ανάγκη να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας ως οδηγούς για τον διάλογο την έκθεση Ντράγκι και την έκθεση Λέτα.
Αναφορικά με την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, εμφανίστηκε απαισιόδοξος: «Η χώρα χάνει την ήπια ισχύ της. Αυτό που κάνει ο Trump, βλάπτει σημαντικότατα τον κόσμο».
Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Ζανιάς, Πρόεδρος της Eurobank, ο οποίος τόνισε πως ενδέχεται να δούμε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού στις ΗΠΑ, ανάλογα με την πορεία του δολαρίου και τα πιθανά αντίποινα από άλλες χώρες. Παράλληλα, επεσήμανε την ανασφάλεια που επικρατεί για την ισοτιμία του δολαρίου, το οποίο παρά τις προσδοκίες αποδυναμώνεται, οδηγώντας σε ανησυχίες για την παγκόσμια σταθερότητα.
Αισιοδοξία για τη δυνατότητα της Ευρώπης να ανταπεξέλθει στη νέα εμπορική πραγματικότητα εξέφρασε η Charlotte Ruhe της EBRD, τονίζοντας πως η ήπειρος διατηρεί βαθμούς αυτάρκειας και πως η παγκοσμιοποίηση δεν τελειώνει, αλλά «υποχωρεί».
Από την πλευρά του, ο Iain Begg του LSE αναφέρθηκε στις ευρύτερες γεωοικονομικές ανακατατάξεις που προκαλούνται, κάνοντας λόγο για επαναπροσανατολισμό του παγκόσμιου εμπορίου, με ενδεχόμενο στροφή της Κίνας προς την Ευρώπη. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα μέτρα του Trump μπορεί να λειτουργούν ως διαπραγματευτική τακτική, όμως σε βάθος χρόνου ενδέχεται να πλήξουν καίρια και τις ίδιες τις ΗΠΑ.