MENU

Ζω με 110.000 δολάρια το χρόνο στην Ιταλία

Πώς σκοπεύω να συνταξιοδοτηθώ μέχρι τα 40

Ο 31 ετών Darren Thedieck κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία στα 18 του – τώρα ζει στην Ιταλία και έχει αποταμιεύσει 500.000 δολάρια για να συνταξιοδοτηθεί σε 7 χρόνια.

Η ιστορία του είναι ενδεικτική για το πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κερδίζουν, ξοδεύουν και αποταμιεύουν τα χρήματά τους.

Το 2011, όπως πολλοί 18χρονοι, ο Thedieck δεν ήταν σίγουρος για το τι ήθελε. Σκέφτηκε για λίγο να σπουδάσει οδοντιατρική, αλλά δεν ήταν ένας από τους τομείς που τον ενθουσίασε και επιπλέον, ανησυχούσε για την προοπτική να συσσωρεύσει φοιτητικό χρέος.

Γνωρίζοντας ότι ήθελε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και αναζητώντας οικονομική σταθερότητα, κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ίσως να μπει στον ιατρικό τομέα.

Αντ’ αυτού, τον ενθάρρυναν να εργαστεί στην πληροφορική – έναν δυνητικά προσοδοφόρο τομέα στον ιδιωτικό τομέα – με βασικό μισθό ενός βασικού ιπτάμενου E-1, περίπου 1.400 δολάρια το μήνα.

Ο Thedieck, που σήμερα είναι 31 ετών, εξακολουθεί να υπηρετεί στο στρατό και από τότε έχει αποκτήσει πάρα πολλά από αυτά που ήθελε.

Ταξίδια σε όλο τον κόσμο

Μετά τη βασική εκπαίδευση και ένα πέρασμα από το Λας Βέγκας, ο Thedieck πήρε αποστολές στην Αγγλία, τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία και την τωρινή του τοποθέτηση στο Αβιάνο της Ιταλίας – περίπου μια ώρα με το αυτοκίνητο από τη Βενετία.

Έχει αποκτήσει και οικονομική σταθερότητα. Ανέβηκε σταθερά σε βαθμό και μισθό κατά τη διάρκεια των 12 και πλέον χρόνων του στο στρατό, ενώ αποταμιεύει ευλαβικά μετρητά σε διάφορους επενδυτικούς λογαριασμούς. Μεταξύ του βασικού του μισθού και των επιδομάτων, εισέπραξε 9.134 δολάρια τον Μάρτιο, τα οποία αντιστοιχούν σε ετήσιο εισόδημα περίπου 110.000 δολαρίων.

Εργάζεται αργά αλλά σταθερά για την απόκτηση πτυχίου στα χρηματοοικονομικά, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική βοήθεια για τα δίδακτρα, και το 2017 άρχισε να διδάσκει δωρεάν μαθήματα προσωπικής οικονομίας για συναδέλφους του σε απευθείας σύνδεση και αυτοπροσώπως.

Ένα ακόμα άτομο που τον βοήθησε με τη διαχείριση των χρημάτων, ήταν η σύζυγός του Naudia, την οποία γνώρισε στη Γερμανία το 2021. Εκείνη την εποχή, είχε περίπου 25.000 δολάρια σε χρέη φοιτητών, πιστωτικών καρτών και αυτοκινήτων.

Μέχρι τη στιγμή που το ζευγάρι παντρεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο – ένας γάμος προορισμού στη Δανία – είχαν απαλλαγεί από χρέη.

Το ζευγάρι καλωσόρισε το πρώτο του παιδί τον Φεβρουάριο και ο Thedieck έχει ήδη λαμπρά σχέδια για το μέλλον. Οι επενδύσεις του ανέρχονται σήμερα σε περισσότερα από 500.000 δολάρια – ένα ποσό που ελπίζει να φτάσει το 1 εκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Λίγα χρόνια μετά από αυτό, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί από τον στρατό με σύνταξη που θα αξίζει το μισό του βασικού μισθού του. Η πρόωρη συνταξιοδότηση σε ηλικία 38 ετών θα είναι απλώς η αρχή της δεύτερης πράξης του.

Αποταμίευση με στρατιωτικό μισθό

Ο Thedieck ενδιαφερόταν για την αποταμίευση και τις επενδύσεις πολύ πριν καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία.

«Η οικογένειά μας δεν είχε πολλά χρήματα», αναφέρει. «Έβλεπα τη μητέρα μου να αγωνίζεται κατά καιρούς οικονομικά. Εν μέρει αυτό με ενέπνευσε να κάνω κάτι καλύτερο για τον εαυτό μου σε οικονομικό επίπεδο», προσθέτει.

Μέχρι τα 16 του, δούλευε σε παντοπωλεία και διάβαζε για το πώς θα μπορούσε να αυξήσει τα χρήματα που αποταμίευε. «Κάποιες από τις πρώτες επιρροές μου ήταν μέσω βιβλίων – Warren Buffett, Benjamin Graham, τέτοιου είδους προσωπικότητες», τονίζει.

Αν και παραδέχεται ότι δεν ξεκίνησε απαραίτητα με τους τιτάνες του επενδυτικού κόσμου. «Πήγα στο βιβλιοπωλείο και πήρα, σκέτο και απλό, το “Stock Investing for Dummies”».

Στα 18 του, άνοιξε έναν ατομικό συνταξιοδοτικό λογαριασμό Roth και σύντομα άρχισε να μεγιστοποιεί τις εισφορές του. Άρχισε επίσης να συνεισφέρει στο Thrift Savings Plan – την κρατική εκδοχή ενός 401(k).

Πιστώνει το τεράστιο ποσό που έχει επενδύσει εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο αμείβεται. «Η δομή των αποδοχών στον στρατό μου επιτρέπει να αποταμιεύω επιθετικά, επειδή πολλά από τα εισοδήματα που παίρνω με τη μορφή επιδομάτων δεν φορολογούνται. Είναι πολύ συμφέρουσα φορολογικά η θητεία στον στρατό», υπογραμμίζει.

Η διαχείριση του μισθού

Τον Μάρτιο, ο βασικός μισθός του Thiedeck ήταν περίπου 4.650 δολάρια. Απολαμβάνει φορο-εκπτώσεων για τους ομοσπονδιακούς φόρους, το Medicare, την κοινωνική ασφάλιση και την ομαδική ασφάλιση ζωής. Λαμβάνει επίσης τρεις ακόμη πηγές εισοδήματος με τη μορφή επιδομάτων: περίπου 460 δολάρια για φαγητό, 3.294 δολάρια για στέγαση, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και συντήρηση σπιτιού και 729 δολάρια επίδομα διαβίωσης.

Όταν ζείτε στο εξωτερικό, αυτά τα επιδόματα μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ, λέει ο Thedieck.

«Το κόστος ζωής στην Ιταλία είναι πραγματικά αρκετά προσιτό σε σύγκριση με τα περισσότερα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών», λέει. «Μόνο στο ενοίκιο, είμαστε σε ένα πολύ ωραίο σπίτι – ένα τετράκλινο, δύο μπάνια – και πληρώνουμε περίπου 1.650 ευρώ, που μεταφράζεται σε περίπου 1.800 δολάρια μηνιαίως».

Πώς ξοδεύει τα χρήματά του

Το χαμηλό κόστος ζωής έχει βοηθήσει τον Darren και τη Naudia να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό τους υπό έλεγχο, αλλά χρειάστηκε και προγραμματισμός.

Η Naudia άφησε τη δουλειά της στην Service Credit Union όταν το ζευγάρι μετακόμισε στην Ιταλία το 2023, τόσο για να προετοιμαστεί για την άφιξη του παιδιού τους όσο και για να αποφύγει τη γραφειοκρατία της θεώρησης εργασίας σε μια νέα χώρα. Ο ένας μόνο μισθός έκανε τα πράγματα λίγο πιο δύσκολα, αλλά ακόμα διαχειρίσιμα, λέει ο Thedieck.

Δεν υπάρχει αποπληρωμή χρέους

Ο Thedieck και η σύζυγός του έχουν τα οχήματά τους στην πλήρη κυριότητά τους. Η Naudia δεν έχει χρέη μετά την επιθετική εξόφληση των δανείων της και ο Thedieck δεν είχε ποτέ κανένα χρέος εξ αρχής. Επίσης, εξοφλεί το υπόλοιπο της πιστωτικής του κάρτας πολλές φορές το μήνα.

Εργάζεται για την απόκτηση του πτυχίου του χρησιμοποιώντας βοήθεια για τα δίδακτρα ύψους 4.500 δολαρίων ετησίως αντί να πληρώνει από την τσέπη του ή να χρησιμοποιεί το GI Bill του. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι σε θέση να μεταφέρει το επίδομά του στο παιδί του, το οποίο θα μπορούσε να φοιτήσει στο κολέγιο με έξοδα του στρατού.

Το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού αντικατοπτρίζεται εν μέρει στους λογαριασμούς του νοικοκυριού και των τροφίμων του ζευγαριού, αλλά τα άλλα έξοδα για το μωρό ήταν πολύ χαμηλά χάρη στη γενναιοδωρία της κοινότητας στη βάση. Ακόμα δεν έχουν εξαντλήσει όλες τις πάνες που έλαβε η Naudia στο baby shower της.

Ο Thedieck και η σύζυγός του, Naudia, έχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον προϋπολογισμό τους, στις οποίες εξετάζουν τις προηγούμενες και μελλοντικές δαπάνες τους.

«Έχουμε ξοδέψει περίπου 500 δολάρια από δικά μας χρήματα για το μωρό μας, από ένα καροτσάκι συνδυασμού 3 σε 1 μέχρι διάφορα μικρότερα αντικείμενα», λέει ο Thedieck. «Όλα τα υπόλοιπα τα έχουμε λάβει μέσω του μητρώου μας και των δωρεών φίλων».

Φυσικά, το ζευγάρι είναι πρόθυμο να ξοδέψει για πράγματα που έχουν σημασία γι’ αυτό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του στο στρατό, ο Thedieck ήταν πρόθυμος να ξοδέψει για ταξίδια και τονίζει ότι ο προϋπολογισμός γίνεται λίγο πιο χαλαρός όταν αυτός και η Naudia βρίσκονται μαζί στο δρόμο.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτές τις στιγμές και να μην σκεφτόμαστε τόσο πολύ πόσο κοστίζει να κάνουμε πράγματα, αλλά να δίνουμε μεγαλύτερη αξία στις εμπειρίες», προσθέτει ο Thedieck. Το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες για την υγεία και την ευεξία.

Είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν ακόμη και τον προϋπολογισμό για το φαγητό, αν αυτό σημαίνει ότι θα απολαύσουν μερικά ακόμη macchiatos ή την τοπική κουζίνα. Για τον Thedieck, όλα έχουν να κάνουν με την εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ δαπανών και αποταμίευσης.

«Κατάλαβα από μικρή ηλικία ότι ήθελα να προετοιμάσω ένα ασφαλές μέλλον για τον εαυτό μου, ιδίως εν όψει της δημιουργίας οικογένειας», λέει.«Αλλά αντιλαμβάνομαι επίσης τη σημασία του να ζεις στο τώρα και να το εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο. Έτσι, προσπάθησα να ταξιδεύω όσο περισσότερο μπορούσα, ενώ παράλληλα προετοιμάζω τον εαυτό μου για το μέλλον».

Μελλοντικά σχέδια και FIRE

Ο Thedieck στοχεύει στο FIRE, που σημαίνει οικονομική ανεξαρτησία και συνταξιοδότηση νωρίς.

Οι οπαδοί του κινήματος στοχεύουν στο να “κρύβουν” ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους σε επενδυτικούς λογαριασμούς. Ο στόχος είναι να φτάσουν τον λεγόμενο αριθμό FIRE – το ποσό στο χαρτοφυλάκιό τους από το οποίο μπορούν να αποσύρουν με ασφάλεια ένα συγκεκριμένο ποσοστό, συχνά 4%, για να καλύψουν πλήρως τα έξοδα διαβίωσής τους.

Ως μέλος του στρατού, ο δρόμος του Thedieck μοιάζει λίγο διαφορετικός, καθώς θα έχει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος με τη μορφή μισής σύνταξης.

Αν ήθελε, ο Thedieck θα μπορούσε να συμπληρώσει αυτό το εισόδημα με αναλήψεις από τους επενδυτικούς του λογαριασμούς. Επί του παρόντος επενδύει 1.300 δολάρια τον μήνα σε έναν φορολογητέο χρηματιστηριακό λογαριασμό και άλλα 930 δολάρια στο TSP του. Συνολικά, το μείγμα των επενδύσεών του αξίζει σήμερα περισσότερα από 500.000 δολάρια.

Αυτή τη στιγμή, όμως, το σχέδιο είναι τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν ένα οικονομικό «μαξιλάρι» για την οικογένεια. Αντί για πλήρη συνταξιοδότηση μετά τη στρατιωτική ζωή, τόσο ο ίδιος όσο και η Naudia σχεδιάζουν να πάρουν μια νέα κατεύθυνση.

Η Naudia σχεδιάζει να επιστρέψει στην εργασία της. Ο Thedieck, εν τω μεταξύ, ελπίζει να ξεκινήσει τα οικονομικά του μαθήματα ως μικρή επιχείρηση, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει έναν νέο ρόλο: να μείνει στο σπίτι ως μπαμπάς.

«Θα διευθύνω την ηλεκτρονική μου επιχείρηση χρηματοοικονομικών για λίγο καιρό. Αυτό θα μου επιτρέψει να μείνω στο σπίτι, να το διευθύνω, αλλά και να αράζω και να χαλαρώνω και να απολαμβάνω τη ζωή μου λίγο περισσότερο, φροντίζοντας τα παιδιά μας καθώς και το νοικοκυριό”, λέει ο Thedieck.

Μέχρι τότε, ο Thedieck και η οικογένειά του θα πηγαίνουν όπου τον τοποθετεί η Πολεμική Αεροπορία. Μόλις συνταξιοδοτηθεί, όμως, το σχέδιο είναι να επιστρέψει στην Ευρώπη, όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλό και οι ευκαιρίες για ταξίδια είναι άφθονες.

Αν και η Πορτογαλία είναι ελκυστική ως βάση, «είχαμε την ιδέα να μετακομίζουμε κάθε έξι μήνες με ένα χρόνο σε νέες τοποθεσίες στην Ευρώπη», λέει ο Thedieck.«Συζητήσαμε να ζήσουμε στο Λονδίνο για ένα χρόνο, να ζήσουμε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας για ένα χρόνο, σε τέτοια μέρη, ώστε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς είναι η ζωή».

Η εμπειρία αυτή, ελπίζει το ζευγάρι, θα είναι εμπλουτιστική όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για το παιδί τους, μαζί με όποια άλλα αποκτήσουν στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα