MENU

Τρία πράγματα που ακολουθούν κορυφαίοι ειδικοί σε θέματα μακροζωίας

Η σημασία της διατροφής και της κοινωνικής σύνδεσης

Ειδικοί σε θέματα μακροζωίας μοιράζονται τα μυστικά μιας μακράς, υγιούς ζωής και τις δικές τους προσωπικές πρακτικές.

«Σχεδόν όλα όσα συστήνω στους ασθενείς μου, τα κάνω και εγώ ο ίδιος», δήλωσε ο Dr. Frank Lipman, γιατρός λειτουργικής ιατρικής που ερευνά τη μακροζωία.

Πολλές από τις προτάσεις του Lipman για καλή υγεία ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις του Dr. Andrea Maier, ειδικού σε θέματα υγείας και μακροζωίας με σχεδόν 25 χρόνια εμπειρίας στη γηριατρική, του Valter Longo, ο οποίος μελετά τη μακροζωία στην Ιταλία εδώ και περίπου 20 χρόνια, και του δημοφιλούς ερευνητή Dan Buettner.

Τρία πράγματα που ακολουθούν για μακροζωία

Διαλειμματική νηστεία

Οι περισσότεροι ειδικοί της μακροζωίας ακολουθούν διατροφικές συνήθειες περιορισμένου χρόνου

Γιατροί και ερευνητές που μελετούν πώς να ζήσουν περισσότερο, στην πλειονότητά τους συνιστούν ή ακολουθούν τη διατροφή με περιορισμένο χρόνο – κοινώς γνωστή ως διαλειμματική νηστεία. Οι περισσότεροι τείνουν να τρώνε όλα τα γεύματά τους εντός οκτάωρου και να νηστεύουν για περίπου 12 έως 16 ώρες την ημέρα.

Ο Longo ανέπτυξε το δικό του πρότυπο γεύματος που ονομάζεται δίαιτα που μιμείται τη νηστεία. Περιλαμβάνει διατροφή «υψηλής περιεκτικότητας σε ακόρεστα λίπη και χαμηλής περιεκτικότητας σε συνολικές θερμίδες, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες», σύμφωνα με τη Σχολή Γεροντολογίας USC Leonard Davis School of Gerontology.

Η δίαιτα περιλαμβάνει επίσης 12 ώρες νηστείας καθημερινά και συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications φέτος.

Επιτρέπουν παρασπονδίες

Όσο σοβαροί και αν είναι οι ειδικοί της μακροζωίας για την υγεία τους, εξακολουθούν να επιτρέπουν στον εαυτό τους κάποιες μικρές ατασθαλίες. Αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι απολαμβάνουν πράγματα που δεν είναι ακριβώς τα πιο υγιεινά. Δεν σκοπεύουν, πάντως, να αλλάξουν αυτές τις συνήθειες.

Ο Longo τρώει «ένα μεγάλο δείπνο, αρκετά αργά το βράδυ, και αυτό πιθανώς δεν είναι ιδανικό, αλλά κάνει τη ζωή του πολύ πιο εύκολη χωρίς μεσημεριανό γεύμα», τονίζει. Θα ήταν «πιθανώς καλύτερο να έχουμε ένα μεγάλο μεσημεριανό γεύμα και ένα μικρότερο δείπνο. Αλλά έτσι έχει διαμορφωθεί η ζωή μου».

Ο Buettner, ο οποίος συνέβαλε στην επινόηση του όρου «μπλε ζώνες», απολαμβάνει να βγαίνει έξω για δείπνο με τους φίλους του και αναγνωρίζει ότι πιθανότατα δεν ευθυγραμμίζεται με μια δίαιτα μακροζωίας. «Είναι δύσκολο να τρως πραγματικά υγιεινά όταν βγαίνεις έξω, όπου κι αν πας», δήλωσε.

Η σύνδεση με τους άλλους είναι πραγματικά σημαντική

Η σημασία της διατήρησης θετικών σχέσεων ήταν ένα κοινό θέμα μεταξύ των ειδικών και αντικατοπτρίζει αυτό που διαπίστωσε δεκαετής μελέτη του Χάρβαρντ για την ευτυχία και τη σημασία της για τη μακροζωία.

Για τον Lipman, το να περνάει ποιοτικό χρόνο με τον εγγονό του είναι ο πρωταρχικός του στόχος για κοινωνική καταλληλότητα. «Όταν μεγαλώσει, πιθανότατα δεν θα θέλει να είναι μαζί μου τόσο πολύ, οπότε εκμεταλλεύομαι το πλεονέκτημα. Σύντομα θα γίνει πέντε ετών, αλλά είναι ακόμα σε μια ηλικία που επιθυμεί να είναι κοντά στους παππούδες του».

Και ο Buettner ανέφερε ότι «ξόδεψε ένα υπερβολικό ποσό για να αγοράσει ένα μέρος όπου μπορεί να προσκαλεί κόσμο»,

«Έχω προγραμματίσει κάθε βράδυ με ανθρώπους, διότι επιδιώκω να έχω μεγάλη κοινωνική αλληλεπίδραση»,υποστήριξε.

Σχετικά Άρθρα