MENU

Τρεις κοινές φράσεις που δεν χρησιμοποιούν ποτέ οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ψυχικής υγείας

Όλοι χρειάζονται ανθεκτικότητα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να πρέπει να ανακάμψετε από έναν σκληρό χωρισμό, να μάθετε μια φαινομενικά αδύνατη δεξιότητα στη δουλειά ή να αναρρώσετε από μια χειρουργική επέμβαση.

Ανεξάρτητα από τη μορφή της, η αντιξοότητα απαιτεί ψυχική αντοχή και αυτοπεποίθηση για να την ξεπεράσετε με επιτυχία.

Μερικοί άνθρωποι είναι έμφυτα ανθεκτικοί. Άλλοι ίσως χρειάζεται να εξασκηθούν σε αυτή τη δεξιότητα. Ακολουθούν τρεις φράσεις που οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ποτέ, σύμφωνα με ψυχολόγους life coaches:

‘Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό’

Για πολλούς ανθρώπους, η λύση για να χειριστούν δύσκολες, αγχωτικές ή δυσάρεστες καταστάσεις είναι να μην τις αντιμετωπίσουν καθόλου. Υποκύπτουν στην αντίδρασή τους «μάχη ή φυγή», η οποία μπορεί να τους κάνει να αμυνθούν ή να πουν στον εαυτό τους: «Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό».

Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση, σύμφωνα με τον executive coach Jason Shen. Αντί να κλειστούν στον εαυτό τους ή να τρέχουν μακριά από τα προβλήματά τους, στηρίζονται στην κοινότητά τους για να τους υποστηρίξει, κάτι που ο ίδιος αποκαλεί «tend and freund».

Οι σχέσεις σας και η κοινωνική υποστήριξη μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ανθεκτικοί, διαπίστωσε μελέτη για τη δημόσια υγεία του 2022 που διεξήχθη από Γερμανούς ερευνητές. Την επόμενη φορά που θα χρειαστείτε μια ψυχική ώθηση, ενταχθείτε σε μια ομάδα αλληλοϋποστήριξης ή οργανώστε γρήγορες, επαναλαμβανόμενες συζητήσεις για καφέ με φίλους και συναδέλφους, συνιστά ο Shen.

Αυτό μπορεί να σας δώσει έναν ασφαλή χώρο για να ξεσπάσετε και να λάβετε χρήσιμες συμβουλές από τους ανθρώπους που σας γνωρίζουν καλύτερα.

«Το να παραμένετε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολο κάθε χρόνο που περνάει», έγραψε η Shen. «Εξετάστε το ενδεχόμενο να κανονίσετε εκ των προτέρων μια ειδική ώρα – ας πούμε ένα βράδυ Δευτέρας ή ένα μεσημέρι Παρασκευής – κατά την οποία εσείς και ένας στενός φίλος ή μέλος της οικογένειας θα βρεθείτε από κοντά ή θα τα πείτε διαδικτυακά».

‘Εγώ είμαι το θύμα’

Ορισμένες δυσκολίες μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε αβοήθητοι. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν είστε. Το να υποκύψετε σε μια νοοτροπία θύματος σε αυτές τις στιγμές μπορεί να κάνει τα προβλήματά σας να φαίνονται μεγαλύτερα και να σας οδηγήσει στην αυτοαμφισβήτηση ή την αυτολύπηση.

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε φράσεις όπως: «Δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να γίνει θύμα» ή «Μπορώ να το ξεπεράσω αυτό» για να αποκτήσετε τη δύναμη και τον αυτοπροσδιορισμό που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε τις προκλήσεις, συνιστά η ψυχολόγος Cortney S. Warren.

«Η συναισθηματική ανθεκτικότητα σχετίζεται με το θάρρος και την ψυχική ανθεκτικότητα. Υπάρχει μια κατανόηση ότι πρέπει να είμαστε δυνατοί και να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες χωρίς να τις αφήνουμε να μας λυγίσουν», έγραψε η Warren. «Το να είσαι ανθεκτικός σημαίνει ότι όταν βιώνεις τον πόνο της κακομεταχείρισης, αλλάζεις την οπτική σου από το «είμαι θύμα και αδύναμος να βοηθήσω τον εαυτό μου» στο «πώς μπορώ να αναπτυχθώ από αυτό;»».

Θέστε όρια

Αν πιάνετε συνεχώς τον εαυτό σας να αναλαμβάνει επιπλέον δουλειά ή να λέει «ναι» σε αιτήματα που δεν μπορεί να εκπληρώσει, μπορείτε να κάνετε κάτι απλό: Σταματήστε.

Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι ξέρουν πώς να θέτουν όρια, δήλωσε η ψυχολόγος Jessica Jackson. Ενώ το να λέτε «ναι» σε όλα μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πρόθυμοι και διαθέσιμοι στους γύρω σας, μπορεί επίσης να προκαλέσει εξουθένωση, άγχος και να συμβάλει σε αρνητικά συναισθήματα, τόνισε η Jackson.

Η ανθεκτικότητα θα πρέπει να αφορά περισσότερο την ιεράρχηση των αναγκών σας.

Σχετικά Άρθρα