Η ανθρώπινη επικοινωνία είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης. Ωστόσο, πολλοί από εμάς, στην προσπάθειά μας να φαινόμαστε πιο ευφυείς, καταφεύγουμε σε σύνθετες λέξεις και φράσεις που τελικά δημιουργούν περισσότερα εμπόδια παρά γέφυρες. Όπως σημειώνει ο λέκτορας του Στάνφορντ και ειδικός στην επικοινωνία, Matt Abrahams, η πραγματική δύναμη της επικοινωνίας έγκειται στην απλότητα.
Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην ετυμολογία της ίδιας της λέξης.
«Η λέξη “επικοινωνία” προέρχεται απόπροέρχεται από το επίθετο «επί» (πάνω, προς) και το ουσιαστικό «κοινόν» (κοινό, κοινότητα).
Έτσι, όταν επικοινωνούμε, στην ουσία μοιραζόμαστε σκέψεις, συναισθήματα ή πληροφορίες με τους άλλους, κάνοντάς τα κοινά, προσιτά και κατανοητά.
Η έννοια της «κοινής» επικοινωνίας τονίζει τη σημασία της προσβασιμότητας και της αμοιβαίας κατανόησης, κάτι που συνδέεται άμεσα με την ικανότητά μας να εκφραζόμαστε με σαφήνεια, ώστε να μην δημιουργούμε απόσταση, αλλά να ενισχύουμε τη σύνδεση.
Όπως επισημαίνει ο Matt Abrahams, η πραγματική δύναμη της επικοινωνίας έγκειται στο να κάνουμε τα πράγματα κοινά, δηλαδή κατανοητά και προσβάσιμα σε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούμε.
Η χρήση απλών φράσεων μπορεί να ενισχύσει τη συναισθηματική σύνδεση, να μειώσει την ένταση και να ενδυναμώσει τις σχέσεις. Ας δούμε μερικές από αυτές τις φράσεις και πώς μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα των συζητήσεων και των αλληλεπιδράσεών μας.
Όταν κάποιος μοιράζεται μαζί σας κάτι προσωπικό, η πρώτη σας αντίδραση δεν πρέπει να είναι να προσθέσετε την προσωπική σας ιστορία. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να ακούσετε πραγματικά και να ενθαρρύνετε το άτομο να ανοιχτεί περισσότερο.
Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) κάνουν ερωτήσεις που δείχνουν ότι είναι πραγματικά παρόντες στη στιγμή.
Η φράση «Θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα γι’ αυτό;» δεν είναι απλώς μια ερώτηση – είναι μια πρόσκληση για να αναδειχθούν τα συναισθήματα και οι εμπειρίες του άλλου. Όταν νιώθουμε ότι κάποιος μας ακούει με σεβασμό, η συναισθηματική σύνδεση ενδυναμώνεται.
Η αυτοπεποίθηση είναι αναγκαία στην επικοινωνία, όμως, όταν διατυπώνουμε τις απόψεις μας, είναι σημαντικό να το κάνουμε με σεβασμό προς τις γνώμες των άλλων. Όπως υπογραμμίζει ο εκπαιδευτής ομιλίας John Bowe, η χρήση φράσεων όπως «Το θέμα είναι το εξής/Άκου να σου πω εγώ πώς έχουν τα πράγματα» μπορεί να ακουστεί επιθετική και να προκαλέσει άβολες καταστάσεις.
Αντ’ αυτού, το να ξεκινήσετε μια δήλωση με το «Νομίζω» προσφέρει μια πιο ανοιχτή και ευγενική προσέγγιση, χωρίς να επιβάλλετε την άποψή σας στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε ότι εκτιμάτε και τις απόψεις των άλλων, ενισχύοντας τη συναισθηματική σας νοημοσύνη.
Είναι φυσικό να θέλουμε να δείχνουμε αυτοπεποίθηση και γνώση, όμως, μερικές φορές, η σοφία έγκειται στην αναγνώριση ότι δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις.
Η συγγραφέας και μπεστ-σέλερ Joanne Lipman τονίζει ότι το να ζητάμε συμβουλές δεν μας κάνει να φανούμε αδύναμοι ή αφελείς. Αντιθέτως, δείχνει ότι έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τις δικές μας αδυναμίες και να αναζητούμε τη γνώση από εκείνους που διαθέτουν περισσότερη εμπειρία.
Μην φοβάστε να ζητάτε συμβουλές, καθώς αυτή η στάση όχι μόνο ενδυναμώνει τις σχέσεις σας, αλλά και ενισχύει την προσωπική σας ανάπτυξη.
Η επικοινωνία είναι η γέφυρα που συνδέει τους ανθρώπους και διαμορφώνει τις σχέσεις μας. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν τη δύναμη να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν αυτή τη σύνδεση.
Στην εποχή της συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε λέξεις και φράσεις που δείχνουν ενσυναίσθηση, σεβασμό και ανοιχτό μυαλό.
Οι τρεις αυτές φράσεις—«Θα μπορούσατε να μου πείτε περισσότερα γι’ αυτό;», «Νομίζω…» και «Μπορείς να με συμβουλεύσεις;»—είναι μικρές, αλλά ισχυρές εκφράσεις που ενισχύουν την αλληλεπίδραση και δημιουργούν ένα θετικό και υποστηρικτικό κλίμα στην επικοινωνία.