Στο γραφείο επιστρέφουν, πέντε ημέρες την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στην Amazon, από τον Ιανουάριο του 2025, κστόπιν της σχετικής απόφασης του διευθύνοντος συμβούλου, Andy Jassy, αναγκάζοντας ενδεχομένως τους υβριδικούς και εξ αποστάσεως εργαζόμενους να κάνουν δύσκολες επιλογές.
Σε σχετικό μήνυμα προς το προσωπικό, ο Jassy ισχυρίστηκε ότι η φυσική παρουσία θα διευκόλυνε την «δημιουργία, τη συνεργασία και τη σύνδεση». Υποστήριξε ότι τους τελευταίους 15 μήνες, όπου οι υπάλληλοι γραφείου έπρεπε να είναι παρόντες για τρεις ημέρες, «ενίσχυσαν» την παραγωγικότητα της εταιρίας.
Οι μόνες εξαιρέσεις είναι εκείνες που ίσχυαν πριν από την πανδημία COVID-19, επισήμανε ο Jassy, όπως τα ταξίδια εργασίας ή οι εγκεκριμένες ειδικές εξαιρέσεις. Οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν επίσης σε καθορισμένα γραφεία όπως πριν από την πανδημία.
Το χρονοδιάγραμμα του Ιανουαρίου δίνει θεωρητικά στους εργαζόμενους χρόνο να κάνουν «προσαρμογές» στο πρόγραμμά τους.
Ωστόσο, η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει τους υπαλλήλους που βασίζονταν σε υβριδική ή εξ αποστάσεως εργασία προς την πόρτα της εξόδου.
Οι υποστηρικτές της τηλεργασίας έχουν απορρίψει την ιδέα ότι η παρουσία στο γραφείο είναι απαραίτητη. Πολλές σύγχρονες εφαρμογές συνεργασίας διευκολύνουν την εικονική εργασία, επιμένουν. Ισχυρίζονται επίσης ότι η εργασία από το σπίτι μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον και την επιβαρυμένο κυκλοφοριακό, περιορίζοντας την ανάγκη για μετακινήσεις.
Ορισμένες εταιρείες, όπως ο γίγαντας των DevOps, GitLab και το Spotify, έχουν αγκαλιάσει το εξ αποστάσεως εργασιακό μοντέλο και βασίζονται κυρίως ή αποκλειστικά σε άτομα που μπορεί να μην δουν ποτέ ο ένας τον άλλον στην πραγματική ζωή.
Η τελευταία εντολή επιστροφής στο γραφείο από την Amazon ανοίγει ακόμα μία φορά τη συζήτηση για την εξ αποστάσεως εργασία και τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Ο αμειρικανικός κολοσσός προστίθεται σε μια μικρή λίστα εργοδοτών, όπως η UPS, η Boeing και ορισμένες μικρότερες εταιρείες που ζητούν τουλάχιστον από μερικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στο γραφείο σε καθημερινή βάση.
Μια αναφορά από το Flex Index, που παρακολουθεί τις τάσεις της ευέλικτης εργασίας, διαπίστωσε ότι το 79% των εταιρειών τεχνολογίας προσφέρουν τέτοιου είδους εργασικές επιλογές και μόλις το 3% έχει απαίτηση πλήρους απασχόλησης στο γραφείο.
Μία ακόμα πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα υβριδικό πρόγραμμα με δύο ημέρες την εβδομάδα τηλεργασίας δεν βλάπτει την απόδοση. «Η υβριδική εργασία είναι win-win-win για την παραγωγικότητα, την απόδοση και τη διατήρηση των εργαζομένων», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford, Nicholas Bloom, ένας από τους ερευνητές στη μελέτη.
Πέρα από αυτό, πάντως, η Amazon σχεδιάζει να απλοποιήσει την εταιρική της δομή με λιγότερους διευθυντές, δήλωσε ο Jassy. Κάθε οργανισμός S-team αναμένεται να αυξήσει την αναλογία των μεμονωμένων συνεργατών προς τους διευθυντές κατά τουλάχιστον 15% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025, πρόσθεσε.
Μερικοί υπάλληλοι εικάζουν ότι οι εντολές για επιστροφή στο γραφείο είναι ένας τρόπος να «μειώσουν το εργατικό δυναμικό της εταιρίας», σημειώνει η Wall Street Journal. Η εταιρία κατήργησε 27.000 θέσεις εργασίας σε εταιρείες και τεχνολογία παγκοσμίως σε δύο μεγάλα κύματα απολύσεων στις αρχές του 2023.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι οι εντολές back-to-office οδηγούν πολλούς υπαλλήλους σε παραίτηση, με τα ανώτερα στελέχη να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Η νέα πολιτική πιθανότατα θα έχει επιπτώσεις στη στρατολόγηση και την ποικιλομορφία, δήλωσε ο Crystal Farh, καθηγητής διαχείρισης στο Foster School of Business του UW. Θα αποτρέψει πιθανούς υποψηφίους που διαφωνούν με την εντολή ή δεν μπορούν να δεσμευτούν για πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο.
Οι εταιρείες συχνά ακολουθούν η μία την άλλη όταν πρόκειται για οργανωτικές αποφάσεις, δήλωσε η Viviane Lopuch, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Διαμόρφωσης Ηγεσίας στο Albers School of Business and Economics του Πανεπιστημίου του Σιάτλ.
Μένει να δούμε αν και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Amazon στον κανόνα των πέντε ημερών.
Οι υβριδικές πολιτικές -όχι πλήρως εξ αποστάσεως, αλλά όχι και πλήρως εντός γραφείου- κερδίζουν συνεχώς έδαφος σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Morning Consult που διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι προτιμούν πλέον το υβριδικό μοντέλο από την τηλεργασία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα έρευνας μεταξύ διεθνών CEO της εταιρείας συμβούλων KPMG, σύμφωνα με το οποίο το 34% των CEOs επιθυμεί την επιστροφή των υπααλλήλων στον φυσικό χώρο εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 62% αντίστοιχης περσινής έρευνας