MENU

Το κλειδί για να γίνεις πλούσιος – Πώς να ξεπεράσεις πεποιθήσεις για τα χρήματα που σε κρατούν πίσω

Συμβουλές από τον πιστοποιημένο οικονομικό σύμβουλο Brad Klontz

Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, πιθανότατα γνωρίζετε ότι πρέπει να κάνετε μερικές κινήσεις-ματ για να βάλετε τα οικονομικά σας σε σωστή τροχιά. Απλά δεν το έχετε κατορθώσει ακόμα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να αποφεύγουν γενικά το ρίσκο και να προτιμούν τα πράγματα όπως είναι, ένα φαινόμενο γνωστό ως προκατάληψη της υφιστάμενης κατάστασης, λέει ο Brad Klontz, πιστοποιημένος οικονομικός σύμβουλος, οικονομικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Start Thinking Rich».

«Έχουμε μια απέχθεια να κάνουμε αλλαγές», τονίζει. «Σε γενικές γραμμές, αυτό απαιτεί σκέψη, απαιτεί ενέργεια και δραστηριότητα. Και ουσιαστικά είμαστε γνωστικά τεμπέληδες». Επιπλέον, η αφιέρωση χρημάτων και πόρων για την εξόφληση του χρέους ή την αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση προϋποθέτει καθυστερημένη ικανοποίηση – να βάλεις, δηλαδή στην άκρη χρήματα που διαφορετικά θα μπορούσες να ξοδέψεις άμεσα στην υπηρεσία ενός μελλοντικού στόχου.

Για να εξουδετερώσετε αυτές τις δυνάμεις, θα πρέπει να θέσετε σε εφαρμογή μηχανισμούς που μπορούν να σας ενθουσιάσουν και να σας παρακινήσουν αρκετά ώστε να εξουδετερώσετε την οικονομική αδράνεια, τονίζει ο Klontz. Είναι δύσκολο, αλλά «είναι πραγματικά το κλειδί για να γίνετε πλούσιοι».

Αυτοματοποιήστε τους στόχους σας

Για πολλούς ανθρώπους, το status quo είναι να ξοδεύουν τα χρήματά τους αμέσως μόλις φτάσουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αν έχετε κολλήσει σε αυτό το είδος συνήθειας, το κλειδί για να το ανατρέψετε αυτό θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα στόχο θα θέλατε να εξυπηρετήσουν τα χρήματά σας .

«Το πρώτο βήμα είναι να έχετε ένα εξαιρετικά συναρπαστικό όραμα. Ποιοι είναι οι οικονομικοί σας στόχοι;» υπογραμμίζει ο Klontz. «Καθυστερείτε την ικανοποίηση, κάτι για το οποίο δεν είστε φτιαγμένοι να κάνετε. Οπότε πρέπει να έχετε ένα συναρπαστικό όραμα με το οποίο είστε συναισθηματικά συνδεδεμένοι».

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η συνταξιοδότηση, μεσοπρόθεσμα σχέδια, όπως η αγορά ενός σπιτιού, ή ακόμη και πιεστικές ανάγκες για οικονομική σταθερότητα, όπως η απαλλαγή από τα χρέη ή η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης.

Μόλις το έχετε καταγράψει αυτό, είναι πολύ πιο εύκολο να καταρτίσετε ένα σχέδιο δαπανών που θα προβλέπει χρήματα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο Klontz προτείνει να χρησιμοποιείτε ξεχωριστούς λογαριασμούς για κάθε έναν από τους κύριους στόχους σας και να τους δίνετε ονόματα. Εάν αποταμιεύετε για διακοπές, για παράδειγμα, μπορείτε να ονομάσετε τον αποταμιευτικό λογαριασμό «Οικογενειακό ταξίδι στην Ιταλία 2025» στον ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου του τραπεζικού σας λογαριασμού.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό μυστικό», λέει ο Klontz. «Δεν είναι πλέον απλώς ένας λογαριασμός με χρήματα σε αυτόν, αφού υπάρχει συναισθηματική σύνδεση με τον στόχο».

Αφού ρυθμίσετε τους λογαριασμούς σας, ορίστε να μεταφέρονται χρήματα σε αυτούς αυτόματα, είτε απευθείας από τον μισθό σας είτε μέσω αυτόματης μεταφοράς από έναν τραπεζικό λογαριασμό. Σε αυτό το σημείο, έχετε επιτύχει τα χρήματά σας να είναι διαθέσιμα για την επίτευξη των στόχων σας, με ασφάλεια εκτός πρόσβασης και εκτός σκέψης.

«Η αυτοματοποίηση στην πραγματικότητα αφαιρεί όλους τους αντιπερισπασμούς, ώστε να μην χρειάζεται ποτέ να το σκέφτεστε».

Σχετικά Άρθρα