Οι προκλήσεις της ψυχικής υγείας αυξάνονται δραματικά μεταξύ του εργαζόμενου πληθυσμού, με τα επίπεδα άγχους να εκτοξεύονται, τις άδειες ασθένειας να πληθαίνουν και την ανάγκη για υποστήριξη από τους εργοδότες να γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Η έρευνα, που διεξήχθη από την AXA και την IPSOS σε 16 χώρες και αφορά άτομα ηλικίας 18 έως 75 ετών, σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, με τον εργασιακό χώρο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης.
Οι συμμετέχοντες από το Βέλγιο, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, την Ισπανία, την Ελβετία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν πολλαπλούς παράγοντες που υπονομεύουν την ψυχική τους υγεία, όπως:
🔴 1 στους 3 ερωτηθέντες πάσχει από τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή, με την κατάθλιψη και το άγχος να κυριαρχούν – και καμία βελτίωση να μην καταγράφεται σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
🆘 Νέες απειλές όπως η κλιματική αλλαγή και οι διαδικτυακοί κίνδυνοι επιδεινώνουν την κατάσταση, προκαλώντας οικολογικό άγχος, αυξημένα επίπεδα στρες και, συνολικά, μια βαθύτερη αίσθηση ευαλωτότητας, σύμφωνα με τον Patrick Cohen, Διευθύνοντα Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Αγορών & Υγείας στην AXA.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι το εργασιακό άγχος και η ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν καταστροφικά την ψυχική τους υγεία.
🔹 Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους δήλωσαν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες βίωσαν άγχος υψηλότερο από τον μέσο όρο.
🔹 1 στους 4 εργαζόμενους πήρε άδεια ασθένειας τον τελευταίο χρόνο λόγω ψυχικών προβλημάτων.
🔹 Το 2024, οι άδειες ασθένειας που σχετίζονται με την ψυχική υγεία ανήλθαν στο 27% όλων των αδειών, αυξημένες κατά 4% σε σχέση με το 2023.
Στη Γαλλία, η ψυχική υγεία είναι πλέον η Νο1 αιτία για μακροχρόνιες άδειες ασθένειας.
Εκτιμάται ότι η κατάθλιψη και το άγχος ευθύνονται για την απώλεια περίπου 12 δισ. εργάσιμων ημερών κάθε χρόνο!
Η κατάσταση για τους νεαρούς ενήλικες (18-24 ετών) είναι ακόμη πιο ζοφερή.
🚨 Το 42% των εργαζόμενων νέων έχει λάβει άδεια ασθένειας λόγω ψυχικής υγείας.
🚨 Το 85% των νέων αντιμετωπίζει άγχος, στρες ή κατάθλιψη – έστω και σε ήπια μορφή.
«Όταν είδαμε αυτά τα στατιστικά, σοκαριστήκαμε! Υπάρχει μια ξεκάθαρη γενεαλογική ανισότητα στην ψυχική ευημερία, με τους νεότερους ενήλικες να πλήττονται δυσανάλογα περισσότερο», δήλωσε ο Cohen.
🔺 44% των νέων δηλώνουν ότι πάσχουν από ψυχική διαταραχή, 12% περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό!
💬 Οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της ψυχικής υγείας των νέων:
📌 52% των νέων δηλώνουν ότι τα social media επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία, σε σύγκριση με 36% του γενικού πληθυσμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ευθύνη των εταιρειών να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
«Οι εργαζόμενοι προσδοκούν και χρειάζονται υποστήριξη από την εργασία τους, αλλά υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας» δήλωσε ο Nils Reich, CEO της AXA Global Health.
🔸 Μόλις το 47% των εργαζομένων δηλώνει ότι η εταιρεία τους έχει ειδικές πολιτικές για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.
🔸 Όμως το 52% δηλώνει ότι θέλει να δει περισσότερα μέτρα στήριξης από τους εργοδότες.
💡 Όταν οι εργοδότες επενδύουν στην ψυχική υγεία των υπαλλήλων τους, μειώνουν τις απουσίες, αυξάνουν την παραγωγικότητα και κάνουν τη διαφορά!
Βρείτε την έρευνα της AXA: