MENU

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε έναν οικονομικό σύμβουλο

Τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια για να αποφύγετε τις παγίδες

Εάν είστε αγχωμένοι για τα οικονομικά, δεν βλάπτει ποτέ να λάβετε συμβουλές από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.

Αλλά με τόσους πολλούς οικονομικούς συμβούλους για να διαλέξετε, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς να επιλέξετε τον καλύτερο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα χρήματά σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, η κατανόηση μερικών κοινών ενδείξεων για το τι να αποφύγετε μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις επιλογές σας.

Ακολουθούν τέσσερα προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν όταν επιλέγετε έναν επαγγελματία , συν ένα χαρακτηριστικό βάσει του οποίου ένας σύμβουλος θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος για εσάς, σύμφωνα με πιστοποιημένους οικονομικούς εμπειρογνώμονες και συμβούλους από όλες τις Η.Π.Α.

Προειδοποιητικό σημάδι Νο. 1: Ο οικονομικός σύμβουλος κάνει το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης
Εάν ένας δυνητικός οικονομικός σύμβουλος κάνει το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης χωρίς να σας αφήνει να πείτε μια λέξη από άποψη, είναι κακό σημάδι. Αυτό θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές, από το να καυχιέται για το πόσο σπουδαίος είναι και πόσα χρήματα μπορεί να κερδίσει για εσάς μέχρι να σας προσφέρει λύσεις που ταιριάζουν σε όλους.

Αντίθετα, αναζητήστε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο που ακούει ενεργά για να κατανοήσει εσάς, τις ανάγκες σας και τι θέλετε να επιτύχετε, λέει η Carla Adams, CFP με έδρα το Μίσιγκαν και ιδρύτρια της Ametrine Wealth.

«Αν δεν φαίνεται πρόθυμος να ακούσει για εσάς και τι θέλετε, τότε πιθανότατα δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους μοναδικούς σας στόχους», επισημαίνει ο Adams.

Αυτό ξεκινά από την πρώτη μέρα. Το να ακούτε καλά και να κάνετε προσεκτικές ερωτήσεις ανοιχτού τύπου είναι δύο τρόποι που μπορείτε να διακρίνετε εάν ο επαγγελματίας με τον οποίο μιλάτε δίνει προτεραιότητα σε εσάς και τις ανάγκες σας.

Προειδοποιητικό σημάδι. Νο 2: Δεν είναι ξεκάθαρος σχετικά με το πώς πληρώνεται
Είναι σημαντικό για έναν οικονομικό σύμβουλο να σας κοινοποιεί με σαφήνεια τη δομή των προμηθειών πληρωμής του, τονίζει ο Adams. «Εάν οι χρεώσεις δεν είναι σαφείς ή υποτίθεται ότι δεν υπάρχουν, τότε ο υπεύθυνος σχεδιασμού είναι πιθανό να σας προτείνει προϊόντα που του/της πληρώνουν προμήθεια», προσθέτει.

Είναι ευθύνη ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου να παρέχει σαφήνεια σχετικά με το ποσό που θα πληρώσετε και να είναι διαφανές σχετικά με το πότε λαμβάνει προμήθεια για ένα προϊόν που σας πουλάει.

Αυτά τα προϊόντα, όπως μετοχές αμοιβαίων κεφαλαίων ή ασφαλιστικά προγράμματα, ενδέχεται να αποφέρουν στον σύμβουλο προμήθεια, αλλά μπορεί να μην είναι απαραίτητα κατάλληλα για εσάς ή τους οικονομικούς σας στόχους.

Προειδοποιητικό σημάδι. Νο 3: Δεν είναι διαφανής σχετικά με το ιστορικό και τα διαπιστευτήριά του
Πριν προχωρήσετε με έναν οικονομικό σύμβουλο, κάντε έναν γρήγορο έλεγχο ιστορικού. Η Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας παρέχει ένα δωρεάν εργαλείο αναζήτησης που ονομάζεται BrokerCheck, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε αναζήτηση μέσω μιας βάσης δεδομένων με μεσίτες, εταιρείες και συμβούλους.

Χρησιμοποιώντας το BrokerCheck, μπορείτε να βρείτε το ιστορικό εργασίας ενός οικονομικού συμβούλου και τις άδειες που έχετε αποκτήσει και να μάθετε εάν είχε ρυθμιστικά ζητήματα στο παρελθόν. Αυτά αναφέρονται ως “γεγονότα αποκάλυψης”.

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που είναι επίσης εγγεγραμμένοι ως σύμβουλοι επενδύσεων θα έχουν αρχείο δημοσιοποίησης στην SEC.

Παρόλο που τα “γεγονότα αποκάλυψης” δεν λειτουργούν απαραίτητα αποτρεπτικά από μόνα τους, είναι σημαντικό να τα ελέγξετε, ώστε να μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το εάν θέλετε ή όχι να συνεργαστείτε συνολικά με τον σύμβουλο ή την εταιρεία.

Επιπλέον, θα θελήσετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι ο οικονομικός σας σύμβουλος είναι πιστοποιημένος με τον τρόπο που ισχυρίζεται. Τα διαφορετικά ακρωνύμια που εμφανίζονται μετά το όνομα ενός επαγγελματία απαιτούν έλεγχο πιστοποίησης. Οι πιστοποιημένοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και οι ορκωτοί χρηματοοικονομικοί αναλυτές θεωρούνται γενικά “χρυσοί” κανόνες του κλάδου, αλλά θα θελήσετε να επιβεβαιώσετε την εγγραφή τους στις ρυθμιστικές αρχές που διέπουν αυτές τις διαπιστεύσεις.

Προειδοποιητικό σημάδι. Νο 4: Δεν τον εμπιστεύεστε. Εάν δεν εμπιστεύεστε έναν πιθανό σύμβουλο ή έχετε την αίσθηση ότι δεν είναι κατάλληλος για εσάς, είναι εντάξει να να τον απορρίψετε.

Εάν δεν είστε σίγουροι, σκεφτείτε τις μέχρι τώρα αλληλεπιδράσεις σας. Έρχεται με πληροφορίες; Μπορεί να σας εξηγήσει περίπλοκες οικονομικές έννοιες;

«Θα πρέπει να απομακρυνθείτε από τις συναντήσεις με τους συμβούλους σας νιώθοντας ενημερωμένοι και σίγουροι, όχι εκφοβισμένοι ή μπερδεμένοι», επισημαίνει η Marisa Rothstein, CFP στη Siena Private Wealth στο Avon του Κονέκτικατ.

Εάν ένας σύμβουλος μιλάει με ατελείωτη ορολογία ή αρνείται να σας διευκρινίσει ή να εξηγήσει έννοιες, μπορεί σκόπιμα να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση εξάρτησης και σύγχυσης, υπογραμμίζει ο Rothstein.

Σχετικά Άρθρα