MENU

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης

Τι ισχύει με τις αποζημιώσεις

Μετά το πρωτοφανές τεχνικό μπλακ άουτ στα αεροδρόμια εξαιτίας της αποτυχημένης αναβάθμισης λογισμικού της εταιρείας κυβερνοπροστασίας Crowdstrik και τις πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να γνωρίζουν τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι επιβάτες θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση ή ποιος θα είναι υπεύθυνος για τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις.

Οι επιβάτες έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εάν μια πτήση καθυστερήσει περισσότερο από τρεις ώρες ή ακυρωθεί εντελώς, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να προσφέρει στον επιβάτη άλλη πτήση ή να του επιστρέψει τα χρήματά του και ενίοτε να του καταβάλει πλήρη αποζημίωση.

Η αποζημίωση κυμαίνεται από 250 ευρώ για πτήση μικρών αποστάσεων έως 600 ευρώ για πτήση μεγάλων αποστάσεων.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, όπως οι καιρικές συνθήκες και οι κίνδυνοι ασφαλείας, καθώς αυτά δεν υπόκεινται στον έλεγχο των αεροπορικών εταιρειών.

Μένει να φανεί ποιος θα είναι υπεύθυνος για τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η «ψηφιακή κατάρρευση», αλλά είναι πιθανό οι αεροπορικές εταιρείες να θεωρήσουν τη διακοπή ως “έκτακτη περίσταση” που ξεφεύγει από τον έλεγχό τους.

“Εάν δεν είναι σφάλμα της αεροπορικής εταιρείας, η αποζημίωση είναι απίθανη”, τονίζει στο Euronews Travel η Anita Mendiratta, συγγραφέας και ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τον τουρισμό.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες καθώς και εκείνες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να προσφέρουν βοήθεια σε περίπτωση καθυστερήσεων και ακυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαγητού και καταλύματος όταν είναι απαραίτητο. Αν και αυτό ισχύει μόνο εάν πρόκειται για δικό τους λάθος ή για ζήτημα που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Με ποιον πρέπει να επικοινωνήσετε για να διεκδικήσετε αποζημίωση

Πολλοί ιστότοποι αεροπορικών εταιρειών έχουν επίσης επηρεαστεί από τη διακοπή λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων των σελίδων υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε ένα μέλος του προσωπικού στο αεροδρόμιο.

Θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε με τις αεροπορικές εταιρείες μόλις οι ιστότοποι και οι εφαρμογές τους λειτουργήσουν ξανά, αν και αυτό μπορεί να πάρει ημέρες σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

“Η αποζημίωση μπορεί να προέλθει από την αεροπορική εταιρεία, ανάλογα με την τοποθεσία και τους όρους αγοράς του εισιτηρίου, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη οδός”, προσθέτει η Mendiratta.

“Οι πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούνται για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων μπορεί να έχουν ενσωματωμένες ρήτρες αποζημίωσης για την αντιμετώπιση των διαταραχών. Και φυσικά, υπάρχει και η ταξιδιωτική ασφάλιση.

“Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν επιλογές και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να εξετάσουν πότε και πώς μπορούν να αποζημιωθούν.”, κατέληξε.

Θα καλύψει η ταξιδιωτική ασφάλιση τις καθυστερήσεις;

Εάν δεν μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση μέσω της αεροπορικής σας εταιρείας, μπορείτε να καταφύγετε στην ταξιδιωτική σας ασφάλιση.

Αυτό εξαρτάται από τη συμφωνία του ασφαλιστηρίου σας, η οποία μπορεί να καλύπτει επίσης μόνο καθυστερήσεις ή ακυρώσεις.

Συχνά, η ταξιδιωτική ασφάλιση καλύπτει μόνο καθυστερήσεις άνω των οκτώ ή 12 ωρών. Καλύτερα να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία για να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενδέχεται επίσης να μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για κρατήσεις ξενοδοχείων που δεν χρησιμοποιήθηκαν και για άλλες απώλειες, όπως τα βασικά έξοδα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης.

Σχετικά Άρθρα