Έχετε πει ποτέ στο παιδί σας να μην κλαίει ή του έχετε πει: «Μη στεναχωριέσαι;». Είναι ένα κοινό ένστικτο για τους στοργικούς γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το να είσαι ευτυχισμένος 100% δεν είναι ρεαλιστικό τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Είναι σημαντικό να τους διδάξουμε, λοιπόν, πώς να διαχειρίζονται όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους.
Τα αγόρια και τα κορίτσια που μαθαίνουν να χειρίζονται τα συναισθήματά τους, ιδιαίτερα τα πιο δύσκολα από αυτά, μπορούν να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και να κατευθύνουν τους εαυτούς τους προς περισσότερο θετικές εμπειρίες στη ζωή τους.
Η Kelsey Mora ως πιστοποιημένη ειδικός παιδικής ζωής και θεραπεύτρια, βοηθά τις οικογένειες να ξεπεράσουν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ζωής, όπως μια διάγνωση καρκίνου, ένα θάνατος ή μια τραγωδία.
Αυτό που διαπιστώνει είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν θέλουν στην πραγματικότητα τα παιδιά τους να μην έχουν συναισθήματα. Εύχονται να μπορούσαν να τα προστατεύσουν, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, θέλουν να γίνουν πιο έξυπνα συναισθηματικά.
Δώστε όνομα στα συναισθήματα
Για να γίνουν τα παιδιά συναισθηματικά ευφυή, πρέπει να ξέρουν να τα ορίζουν.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς εκφράζετε και διαχειρίζεστε αντιδράσεις όπως ο εκνευρισμός και το άγχος. Το παράδειγμά σας είναι σημαντικό. Όσο περισσότερο μιλάτε ανοιχτά για τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας, τόσο πιο φυσικές θα μοιάζουν αυτές οι συζητήσεις για όλη την οικογένεια.
Έτσι, θα μπορούσατε να πείτε: «Αισθάνομαι απογοητευμένος επειδή υπάρχει κίνηση και έχουμε αργήσει. Αλλά είναι πιο σημαντικό να φτάσουμε εκεί με ασφάλεια».
Μπορείτε να ξεκινήσετε με πολύ μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας βασικά συναισθήματα όπως χαρά, λύπη και θυμό, και να ενσωματώσετε ακόμη και συνειρμούς όπως πρόσωπα και χρώματα. Μπορείτε να σκεφτείτε να γεμίσετε τα ράφια με τα βιβλία και τα παιχνίδια του παιδιού σας με εικόνες που καταδεικνύουν μια σειρά συναισθημάτων.
Όταν είναι μικρότερα, μπορεί να παίζετε πιο συχνά παιχνίδια για να προσπαθήσετε να καταλάβετε το συναίσθημα ή την ανάγκη που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά τους. Καθώς μεγαλώνουν και μαθαίνουν από εσάς, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις που έχουν ακούσει και εξασκηθεί.
Το συναισθηματικό τους λεξιλόγιο θα διευρυνθεί με την πάροδο του χρόνου για να ενσωματώσει πιο σύνθετα συναισθήματα όπως απογοήτευση, αμηχανία και μπερδέματα. Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά πώς να διαχειρίζονται όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους.
Έχετε κατά νου ότι η επικύρωση δεν σημαίνει απαραίτητα συμφωνία. Παρόλα αυτά, βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ότι τα καταλαβαίνετε. Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, δοκιμάστε να επαναλάβετε ακριβώς αυτό που βλέπετε ή ακούτε, όπως: «Είσαι αναστατωμένος επειδή ήρθε η ώρα να πας σπίτι» ή «Αισθάνεσαι νευρικότητα επειδή θα ανέβεις στη μεγάλη τσουλήθρα».
Σκεφτείτε να το κάνετε συνήθεια να ελέγχετε πώς αισθάνεται ο καθένας στην οικογένεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας. Για τα μικρότερα παιδιά, ένας μετρητής συναισθημάτων ή ένα διάγραμμα μπορεί να είναι ένα χρήσιμο οπτικό εργαλείο.
Εξασκήστε δεξιότητες διαχείρισης
Μόλις τα παιδιά έχουν μια βασική κατανόηση για τα συναισθήματα, θα είναι σε θέση να αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν με αυτά.
Η κατανόηση των συναισθημάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης. Και τα παιδιά θα έχουν χρόνο να χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους αν εξασκούνται τακτικά στο σπίτι.
Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή ζωή ή μέσω του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν βαθιές αναπνοές από την ηλικία των 12 μηνών.
Όταν κάνουν ένα λάθος, δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν μια «επανάληψη» που τους υπενθυμίζει τον προτιμώμενο τρόπο διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Δοκιμάστε να πείτε κάτι όπως: «Μπορείς να προσπαθήσεις να το πεις αυτό με πιο ήπια φωνή;» ή «Βλέπω ότι είσαι θυμωμένος. Μπορείς να προσπαθήσεις να κλείσεις την πόρτα με πιο ήρεμο τρόπο».
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη θα τα βοηθήσει να γίνουν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του εαυτού τους. Θα είναι σε θέση να θέτουν όρια για το πώς τους φέρονται και να δίνουν προτεραιότητα στο χρόνο που διαθέτουν για να φροντίζουν τον εαυτό τους σε έναν αγχωτικό και απαιτητικό κόσμο.
Δείτε μακροπρόθεσμα
Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού σας δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση των συναισθημάτων σήμερα- έχει να κάνει με το να το εξοπλίσετε με τα εργαλεία που χρειάζεται για μια ζωή με υγιείς σχέσεις και συναισθηματική ευημερία.
Καλλιεργώντας ένα ισχυρό συναισθηματικό λεξιλόγιο και ομαλοποιώντας τις δεξιότητες αντιμετώπισης, θέτετε τα θεμέλια για ανθεκτικά άτομα με ενσυναίσθηση που μπορούν να ευδοκιμήσουν παρά τις πολυπλοκότητες της ζωής.