Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία; Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουν κάποιοι, ένας μισθός εκατομμυρίων δολαρίων δεν συνοδεύεται απαραίτητα από μία καθημερινότητα χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα με θεραπευτές, τις περισσότερες φορές οι πάμπλουτοι παλεύουν μεταξύ άλλων με συναισθήματα απομόνωσης, κατάθλιψης και παράνοιας, παρόμοια με αυτά των κοινών θνητών.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πώς οι πλούσιοι άνθρωποι μπορούν να έχουν προβλήματα. Απορρίπτουν τις ανησυχίες για την ψυχική υγεία τους ως ασήμαντες και μειωμένης σημασίας”, δήλωσε στο CNBC ο κ. Paul Hokemeyer, κλινικός ψυχοθεραπευτής που κουράρει υπερπλούσιους.
Αισθήματα απομόνωσης
Ένα κορυφαίο πρόβλημα από το οποίο υποφέρουν οι πελάτες του Hokemeyer είναι η χρόνια απομόνωση.
«Ως ελίτ που ανήκει στο θεωρητικά προνομιούχο 1%, μπορούν να μοιράζονται την πραγματικότητα του κόσμου τους με ελάχιστους ανθρώπους», δήλωσε ο ιδρυτής της κλινικής κ. Drayson Mews, αναφέροντας ότι οι σούπερ πλούσιοι συχνά δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι αν οι υπόλοιποι τους συμπαθούν γι’ αυτό που είναι ή γι’ αυτό που έχουν.
«Οι άνθρωποι τείνουν να τους βλέπουν ως τυχερούς και ευτυχισμένους – κανένα από τα δύο μπορεί να μην είναι αλήθεια», δήλωσε η κ. Amanda Falkson, ψυχοθεραπεύτρια στο Psychotherapy City.
Σημείωσε ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν την γκάμα των συναισθημάτων, όπως θλίψη, τραύματα, απώλειες και δύσκολες σχέσεις. Αλλά εκτός από αυτά, υφίστανται επιπλέον πίεση για το πώς ξοδεύονται τα χρήματα και ποιον να εμπιστευτούν.
«Ο πλούτος μπορεί να σε απομονώσει … κάποιες φορές όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους για να δουν πως διαχειρίζονται τα χρήματά τους», τόνισε, σημειώνοντας ότι ορισμένοι πελάτες αντιμετωπίζουν την πίεση για την υστεροφημία τους.
Παράνοια και δυσπιστία
Ο πλούτος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους γύρω από τους υπερπλούσιους να τους βλέπουν ως αντικείμενα, παρατήρησε η Hokemeyer.
Οι άνθρωποι που είναι πλούσιοι τείνουν να έχουν υψηλότερο κοινωνικό κύρος και όσοι δεν έχουν ανάλογο υπόβαθρο συχνά έλκονται από αυτούς. Οι τελευταίοι μπορεί να βλέπουν τους πλούσιους ως μέσο που τους ανεβάζει σε πιο ισχυρές θέσεις, πρόσθεσε.
Ο ψυχοθεραπευτής μοιράστηκε ότι οι πελάτες του συχνά βομβαρδίζονται από μια ατελείωτη ροή αιτημάτων.
«Οι σχέσεις τους ορίζονται για το τι μπορούν να προσφέρουν στους άλλους και όχι για το ποιοι είναι οι ίδιοι από μόνοι τους», πρόσθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπερπλούσιοι τείνουν να γίνονται πιο καχύποπτοι απέναντι στα κίνητρα των ανθρώπων που τους συναναστρέφονται.
Ως αποτέλεσμα, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η δυναμική των σχέσεων των πλούσιων ατόμων με τους συντρόφους τους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τον ίδιο πλούτο ή εισόδημα, δήλωσε ο Hokemeyer.
Συχνά, ο σύζυγος που είναι πιο εύπορος μπορεί να αισθάνεται ότι «χρησιμοποιείται» για τα χρήματά του, και ο σύντροφος με λιγότερη οικονομική δύναμη μπορεί μερικές φορές στερεοτυπικά να θεωρείται «χρυσοθήρας» ή να αντιμετωπίζεται αρνητικά.
Διαστρεβλωμένη αίσθηση του σκοπού στη ζωή
Υπάρχει επίσης μια διαφορά μεταξύ εκείνων που κέρδισαν τον πλούτο τους σε σύγκριση με εκείνους που τον κληρονόμησαν ή βρέθηκαν ξαφνικά με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.
Οι άνθρωποι που έγιναν πλούσιοι ως αποτέλεσμα των δικών τους επιτευγμάτων έχουν αυτό που είναι γνωστό ως ισχυρή εσωτερική θέση ελέγχου, δήλωσε ο Hokemeyer. Αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο για την πορεία της ζωής τους και είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να ξανακερδίσουν χρήματα σε περίπτωση που τα χάσουν.
Αντίθετα, όσοι αποκτούν ξαφνικά πλούτο -είτε μέσω κληρονομιάς είτε μέσω πώλησης μιας επιχείρησης- μπορεί να δυσκολευτούν να προσαρμοστούν στη νέα τους καταναλωτική δύναμη, στο καθεστώς και στις συνθήκες, είπαν οι ψυχοθεραπευτές. Είναι επίσης λιγότερο σίγουροι για τον χειρισμό και τη διατήρηση του πλούτου τους.
Η ξαφνική εισροή πλούτου μπορεί συχνά να οδηγήσει σε προκλήσεις υπαρξιακής ταυτότητας και σε πιέσεις στις σχέσεις, δήλωσε η Falkson.
«Όταν δεν υπάρχει ανάγκη να εργαστείς, από πού αντλείς την αίσθηση του νοήματος, του σκοπού και της δομής. Μήπως γίνεσαι ένα κινούμενο σύμβολο του χρήματος; Πού ταιριάζω κοινωνικά τώρα που δεν είμαι πια μέρος του παλιού μου κόσμου;”, ανέφερε, εκφράζοντας ενδεικτικά κάποιες από τις ανησυχίες των πελατών της.