MENU

Συνεντεύξεις και θέσεις εργασίας: Μυστικά και προτάσεις ειδικών για να… κερδίσετε έδαφος πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία

Τι θέλουν να ακούν και τι κεντρίζει το ενδιαφέρον των υπευθύνων όσον αφορά σε κάποια επικείμενη συνέντευξη ενός υποψηφίου

Πριν δώσετε μια συνέντευξη συνήθως κάνετε μια προετοιμασία και αυτό είναι θεμιτό φυσικά. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητα εύστοχες όλες σας οι σκέψεις ή και πιθανές απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις.

Στέλεχος επί σειρά ετών της Google αποκαλύπτει, τι δεν θέλει να βλέπει ή να ακούει σε συνεντεύξεις για κάποια θέση. Θέλει ασφαλώς να βλέπει ενθουσιασμό και ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων για αυτή τη δουλειά αλλά και μια… άγνοια κινδύνου για τη σημαντικότητά της.

Πριν από μια συνέντευξη, «πολλοί κάνουν συχνά το λάθος να πιστεύουν ότι η όλη διαδικασία είναι αυτά τα 30 λεπτά που βρίσκονται στη συνάντηση» λέει, τονίζοντας πως η συνέντευξη ξεκινά μόλις πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήση με τον υπεύθυνο προσλήψεων ή ίσως ακόμη και μόλις δουν το βιογραφικό σας.

Προτάσεις και ιδέες για να κάνετε «focus» καθ’ όλη τη διαδικασία.

Πρώτα πρώτα, κάντε ένα σχέδιο για τον ρόλο σας στη συγκεκριμένη δουλειά, για να το μοιραστείτε με τον υποψήφιο εργοδότη σας. Σε αυτό, συμπεριλάβετε μερικές κατηγορίες της επιχείρησης και πώς θα συνεισφέρατε σε αυτές. Ας υποθέσουμε ότι παίρνετε συνέντευξη για μια εταιρεία που πουλά συσκευασμένα παγωτά. Θα μπορούσατε να έχετε τρεις παραγράφους που να αναφέρουν: «Έσοδα: Αύξηση των εσόδων από παγωτό σοκολάτας κατά 3% από έτος σε έτος. Λειτουργίες: αύξηση της ικανοποίησης των λιανοπωλητών κατά 5% από έτος σε έτος. Team: ηγηθείτε σε ένα ομαδικό bonding event τις πρώτες 90 ημέρες».

Εάν πάτε ως υποψήφιος δάσκαλος/καθηγητής σε ένα φροντιστήριο/σχολείο, θα μπορούσατε να έχετε κατηγορίες, που υπογραμμίζουν στόχους μετρήσεων, όπως «αύξηση των βαθμολογιών στα μαθηματικά κατά 13% (ενδεικτικοί αριθμοί) σε επίπεδο πολιτείας», κοινοτικούς και εξοσχολικούς στόχους.

Το βασικό ζητούμενο είναι, να δώσετε μια αίσθηση του πώς θα μπορούσατε να προωθήσετε την επιχείρηση μέσα από τις διάφορες ευθύνες του ρόλου σας. Θα μπορούσατε να κάνετε ένα αρχείο σε pdf, μια διαφάνεια του PowerPoint ή μια διαφάνεια Google, αλλά όπως κι αν επιλέξετε να το κάνετε, οφείλετε να τονίσετε, πόσο ενθουσιασμένοι είστε για την ευκαιρία.

Θα μπορούσατε επίσης αν… πέσετε πάνω σε κάτι που γνωρίζετε σε κάποια συνέντευξη, να πείτε: «Α, αυτό μου θυμίζει κάτι που είχα σημειώσει στο επιχειρηματικό σχέδιο. Επιτρέψτε μου να σας το δείξω». Το ίδιο στέλεχος αναφέρει, πως με παρόμοιες τακτικές έχει λάβει αρκετές δουλειές στο παρελθόν.

Γράψτε μια ανάρτηση για την εταιρεία στο LinkedIn

Ο υποψήφιος εργοδότης σας πιθανώς να ελέγξει το LinkedIn σας σύντομα, προκειμένου να ξαναδεί το βιογραφικό σας. Εάν κάνετε μια θετική δημοσίευση στο LinkedIn σχετικά με την δουλειά για την οποία δίνετε συνέντευξη, αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη που βλέπουν οι άνθρωποι όταν κοιτάζουν το προφίλ σας.

Ας πούμε ότι παίρνετε συνέντευξη στο Salesforce. Γράψτε μια ανάρτηση που να λέει, ότι μόλις διαβάσατε αυτό το άρθρο για το νέο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης της Salesforce, και αναλύστε το. Δεν χρειάζεται να είναι μακροσκελές, συμπτύξτε το νόημα σε λίγες σειρές και βεβαιωθείτε, ότι δεν είναι ένα μόνο κομμάτι της έκθεσης, την οποία για να διαβάσει κανείς πλήρη, θα πρέπει να βρει και τις υπόλοιπες παραγράφους.

Έτσι δείχνετε προνοητικοί, ενημερωμένοι και πρόθυμοι, ενώ μπορείτε πάντα, εφόσον ξέρετε το άτομο, στο οποίο θα δώσετε τη συνέντευξη, να κάνετε μια πιο πρώιμη γνωριμία με ένα ανυπόμονο μήνυμα του τύπου: «Απλώς ήθελα να σας ενημερώσω πόσο πολύ να πάρω αυτόν τον ρόλο και ανυπομονώ να σας δω από κοντά. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά που θα μπορούσα να κάνω για να βοηθήσω την επιχείρηση. Τα λέμε αύριο.»

Όταν το συγκεκριμένο στέλεχος έλαβε τέτοιου είδους μηνύματα, ένιωσε κάτι ξεχωριστό για τον εκάστοτε υποψήφιο και καταλήγει, πως με τέτοιου είδους υποψηφίους έχει κάνει τις πιο εποικοδομητικές συνεντεύξεις και εν τέλει έχει προσλάβει τους πιο καλούς εργαζομένους.

Σχετικά Άρθρα